Punct de belvedere din turnul Catedralei Romano - Catolica „Sfantul Mihail”

Publicat în: 
30 martie 2016

Situata in interiorul Cetatii Alba Carolina, Catedrala Romano-Catolica „Sfantul Mihail” din Alba Iulia masoara 93 metri in lungime si 62 m in inaltime. Este cea mai lunga catedrala din tara si cea mai inalta cladire din Alba Iulia, iar daca vorbim despre vechime, cu cei 1000 de ani, lacasul atinge un nou record, fiind cel mai vechi din tara. Tot mai multi turisti, auzind despre frumusetea si valoarea ei, vin dornici sa-i treaca pragul, pentru a se bucura de linistea si atmosfera interioara impunatoare.

Vorbind despre constructia catedralei, se remarca o evolutie graduala, aceasta incepand odata cu intemeierea Episcopiei Transilvaniei in timpul regelui Stefan I al Ungariei la inceputul secolului al XI-lea, pentru ca la mijlocul secolului al XII-lea sa fie ridicate traversele acesteia. In anul 1241 lacasul initial a fost distrus in urma unei invazii tatare si constructia actualei catedrale a fost realizata intre anii 1246-1291, iar in prezent este cel mai valoros monument de arhitectura romanica din Transilvania.

In interiorul edificiului, in nava laterala sudica, se afla sarcofagul voievodului Transilvaniei, Iancu de Hunedoara, cel al fiului sau, Ladislau de Hunedoara, iar in nava nordica se afla sarcofagul reginei Isabella si cel al fiului acesteia, Ioan Sigismund, primul principe al Transilvaniei si rege al Ungariei. Interiorul catedralei impresioneaza cu numeroase alte valori, insa in curand, vizita acestui lacas monumental va deveni si mai atractiva. Fatada principala de vest prezinta doua turnuri masive, asimetrice in inaltime, turnul sudic fiind cel care atinge inaltimea record in localitate. In prezent, acesta beneficiaza de lucrari pentru amenajarea unui punct de belvedere al orasului, printr-un proiect de reabilitare si reamenajare, implementat de Arhiepiscopia Romano-Catolica din Alba Iulia. Termenul de finalizare este preconizat pentru finele lunii aprilie, inceputul lunii mai. In urma acestui demers, accesul publicului in turn va fi posibil, iar pentru inlesnirea acestuia, va fi redeschisa poarta sudica a catedralei (poarta domneasca) si se va pune in functiune un ascensor special destinat persoanelor cu dizabilitati.

Atractivitatea obiectivului va fi sporita si prin amenajarea unui spatiu expozitional, fiind organizata si o expozitie prin care vor fi ilustrate etapele si rezultatele procesului de restaurare a Catedralei, precum si a Palatului Arhiepiscopal. De asemenea, vor fi puse in valoare exponate valoroase din patrimoniul acestora, reprezentative pentru cultura materiala romano-catolica in Transilvania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram