Râpa Robilor

Publicat în: 
21 septembrie 2017

Aiudul înseamnă, pentru mulți, un simplu orășel, nu prea însemnat, prin care treci cu mașina în drum spre Cluj / Alba. Pentru foarte, foarte puțini, însă, pentru aceia care au trăit anii comunismului, care sunt acum bătrâni și care au detestat practicile inumane din acea epocă, Aiudul înseamnă suferință. Iată, mai jos, un loc în care suferința umană este ridicată la rang de sfințenie. Vorbim, mai exact, despre mănăstirea Râpa Robilor, sau despre monumentul Calvarul Aiudului, de la marginea orașului.

Crucile din Râpa Robilor, Aiud / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Anul 1947 a adus, la Aiud, nu doar regimul politic socialist, ci şi transformarea închisorii de acolo în centru de exterminare pentru mulți intelectuali de atunci, care se opuneau puterii. Zeci de vieţi s-au frânt fie în beciuri, prin bătăi, înfometare şi tortură psihică, fie în afara zidurilor, prin împuşcare. Masacrul a continuat până în 1964, când, sub presiunea politicii occidentale, au fost eliberaţi toţi deţinuţii politici.

Placă de marmură, cu numele martirilor de la Aiud / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Întru memoria celor omorâți pe nedrept, supravieţuitorii şi Biserica Ortodoxă Română au decis, în 1992, să ridice un monument de cruci, un schit şi un cimitir simbolic. Toate se află în locul vechii Râpe a Robilor, la marginea oraşului, unde erau aruncaţi cei ucişi. Construcţia monumentului a durat până în 1999, iar în anul 2000 a fost sfinţit de Î.P.S. Bartolomeu, el însuşi întemniţat la Aiud în acele vremuri.

 

Cele 14 cruci ale schitului / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

14 cruci, pe două şiruri de câte şapte, susţin o cruce imensă. Ca un „stâlp de aducere aminte”, din vremea lui Moise. Înăuntru, ferit de privirile turiştilor nerăbdători, se află schitul de maici „Înălţarea Sfintei Cruci”. Vei găsi o atmosferă de pace, de durere, plus enorm de multă sfială. La un loc, toate acestea dau o stare de profundă nemişcare, al cărei rost îl înţelegi doar dacă vei privi cu atenţie pereţii. Sunt acoperiţi cu miile de nume ale celor întemniţaţi.

 

Osuarul este o altă încăpere, dar în interiorul aceluiaşi monument. Practic, se află sub altarul schitului. De fapt, este o cămăruţă fără ferestre, ai cărei pereţi poartă table de marmură cu numele victimelor. Jumătate din încăpere este umplută cu vitrine în care sunt expuse rămăşiţele de oase ale celor aruncaţi în Râpa Robilor.

 

Nu departe de schit, lângă chilii, se află locul, numit acum Râpa Robilor, în care erau aruncate trupurile moarte ale celor torturaţi în celule. Astăzi, acolo sunt 40 de cruci de lemn, formând un cimitir simbolic.

 

Acces la Aiud

 

Rută: Alba Iulia – Aiud (DN 1)

Distanţă de la Alba Iulia la Aiud: 30 km

Durată: aproximativ 35 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram