Refugiu de sărbători: Rîmeț

Publicat în: 
14 decembrie 2016

Pentru că vin sărbătorile și, mai ales, pentru că sărbătorile înseamnă tihnă și timp petrecut cu folos, credem că cea mai bună călătorie pe care o puteți face, de sărbători, e la mănăstirea Rîmeț, din inima Munților Trascău. Este un loc sfânt, străvechi, românesc, unde sufletul își găsește liniștea și unde nimicurile lumii se risipesc ca prin minune. Totul, la doar o jumătate de oră de mers cu mașina, din centrul Alba Iuliei.

 

dsc_8277

Bisericile mănăstirii, sub stâncile Cheilor Mănăstirii / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

Din mulțimea de monumente istorice, care acoperă județul Alba de la nord la sud și de la est la vest, vă sugerăm, așadar, splendida mănăstire Rîmeț, din Apuseni. E tot ce poate fi mai rural, mai neatins de nimicuri, şi asta în ciuda faptului că se află la doar 17 km de Teiuş şi de traficul de pe drumul european 81.

dsc_8296

Biserica veche a mănăstirii / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

Fie că intraţi în bisericuţa de secol XIV, cu ale sale nouă straturi de pictură unul peste altul, fie că vizitaţi micuţul muzeu de lângă, unde timp de secole copiii din Apuseni învăţau româneşte, fie că vă rugaţi în biserica nouă a mănăstirii, clădită după 1980, la Rîmeţ o să vă simţiţi bine. E locul în care, chiar dacă veţi auzi la fel de multe limbi ca în centrul Sibiului, veţi descoperi toate argumentele liniştii. În puţine alte locuri din țară veți mai găsi atâta tihnă, artă şi istorie la un loc.

 

Iată, mai jos, câteva fotografii cu ceea ce înseamnă, fugitiv din păcate, profunda așezare mănăstirească Rîmeț. Fotografiile au fost realizate în vara anului 2016, dar sunt la fel de relevante și pe timp de iarnă; rămâne să înlocuiți voi, în mintea voastră, verdele copacilor cu albul zăpezii.

dsc_8445  dsc_8456  dsc_8513

dsc_8531

Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

Acces la mănăstirea Rîmeț

Rută: ruta Alba Iulia - Teiuș – Stremț - Geoagiu de Sus - Valea Mănăstirii

Distanţă de la Alba Iulia la mănăstire: 32 km

Durată: aproximativ 30 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram