Pentru că vin sărbătorile și, mai ales, pentru că sărbătorile înseamnă tihnă și timp petrecut cu folos, credem că cea mai bună călătorie pe care o puteți face, de sărbători, e la mănăstirea Rîmeț, din inima Munților Trascău. Este un loc sfânt, străvechi, românesc, unde sufletul își găsește liniștea și unde nimicurile lumii se risipesc ca prin minune. Totul, la doar o jumătate de oră de mers cu mașina, din centrul Alba Iuliei.
Bisericile mănăstirii, sub stâncile Cheilor Mănăstirii / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă
Din mulțimea de monumente istorice, care acoperă județul Alba de la nord la sud și de la est la vest, vă sugerăm, așadar, splendida mănăstire Rîmeț, din Apuseni. E tot ce poate fi mai rural, mai neatins de nimicuri, şi asta în ciuda faptului că se află la doar 17 km de Teiuş şi de traficul de pe drumul european 81.
Biserica veche a mănăstirii / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă
Fie că intraţi în bisericuţa de secol XIV, cu ale sale nouă straturi de pictură unul peste altul, fie că vizitaţi micuţul muzeu de lângă, unde timp de secole copiii din Apuseni învăţau româneşte, fie că vă rugaţi în biserica nouă a mănăstirii, clădită după 1980, la Rîmeţ o să vă simţiţi bine. E locul în care, chiar dacă veţi auzi la fel de multe limbi ca în centrul Sibiului, veţi descoperi toate argumentele liniştii. În puţine alte locuri din țară veți mai găsi atâta tihnă, artă şi istorie la un loc.
Iată, mai jos, câteva fotografii cu ceea ce înseamnă, fugitiv din păcate, profunda așezare mănăstirească Rîmeț. Fotografiile au fost realizate în vara anului 2016, dar sunt la fel de relevante și pe timp de iarnă; rămâne să înlocuiți voi, în mintea voastră, verdele copacilor cu albul zăpezii.
Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă
Acces la mănăstirea Rîmeț
Rută: ruta Alba Iulia - Teiuș – Stremț - Geoagiu de Sus - Valea Mănăstirii
Distanţă de la Alba Iulia la mănăstire: 32 km
Durată: aproximativ 30 minute, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă