Sceptru vechi de 6000 de ani, expus la Muzeul National al Unirii

Publicat în: 
1 aprilie 2015

Sceptrul-maciuca, vechi de aproximativ 6000 de ani, face parte din colectia de preistorie a institutiei si este o piesa extrem de rara pentru Europa de Sud-Est. Sceptrul a fost prezentat in cadrul expozitiei lunii martie din cadrul Muzeului National al Unirii si a putut fi admirat de catre turistii si albaiulienii care au vizitat muzeul in decursul lunii.

Artefactul prezentat de cercetatorul Horia Ciugudean este realizat din piatra si este prevazut cu patru protuberante conice. Piesa a ajuns in colectia Muzeului National al Unirii in anul 1984 dupa ce a fost donata de un localnic din satul Sard, comuna Ighiu, care l-a descoperit in urma unor sapaturi pentru realizarea unei fantani in propria curte. Horia Ciugudean a declarat in legatura cu exponatul:

"Piesa de la Sard este, la ora actuala, cea mai vestica descoperire de acest gen din aria Europei continentale, ea avand o vechime de circa 6000 de ani."

Raritatea si faptul ca aceste sceptre au fost utilizate in principal in perioada eneolitica si in epoca bronzului, din Orientul Apropiat pana in Europa rasariteana, fac din acest artefact vedeta acestei expozitii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram