Aplicaţia mobilă InfoQuest are o secţiune dedicată orașului Alba Iulia, cu tururi digitale de explorare urbană prin coduri QR. În luna ianuarie, vă provocăm să descoperiţi contribuţia lui Emmanuel de Martonne la trasarea granițelor României Mari.
Ce trebuie să faceţi?
Instalaţi aplicaţia din Google Play. Daca o aveţi deja instalată accesaţi butonul Update din Magazinul Play;
Vă logaţi;
Căutaţi indiciile şi codurile QR din Cetatea Alba Carolina. Aplicaţia foloseşte infrastructura plăcuţelor turistice cu cod QR a Municipiului Alba Iulia, dezvoltată prin proiectul Descoperă patrimoniul cultural din Alba Iulia prin QR COD!;
Scanaţi codul QR;
Răspundeţi la întrebări;
Câştigaţi premii;
Până vă hotărâţi când jucaţi InfoQuest în Cetatea Alba Carolina în prima lună a anului 2019, vă prezentăm şi câteva date esenţiale despre activitatea lui Emmanuel de Martonne în România.
Coleg şi prieten al criticului literar Pompiliu Eliade la Şcoala Normală Superioară din Paris, tânărul De Martonne i-a urmat sfatul şi şi-a început cariera ştiinţifică cercetând geografia teritoriilor carpato-dunărene. În 1902 îşi susţinea teza de doctorat cu titlul „La Valachie: essai de monographie géographique” (Valahia: eseu de monografie geografică), urmată de a doua teză de doctorat despre „Evoluţia Morfologică a Alpilor Transilvaniei” susţinută la Facultatea de Ştiinţe în 1905.
Prin publicarea ambelor lucrări, tânărul savant francez devenea cel mai bun specialist al geografiei carpato-dunărene.
În 1918, este desemnat expert al Comitetului de studii de pe lângă Conferinţa de Pace de la Paris în cadrul tratativelor de încheiere a păcii după Primul Război Mondial, fiind principalul autor al recomandărilor făcute, cu obiectivitate, guvernului francez, privind teritoriile ce urmau să fie recunoscute prin tratatele de pace. Francezul a contribuit, în mod semnificativ, la desenarea graniţelor din 1918-1921.
În 1921 vine la Cluj unde predă şi face cercetări de teren şi-i îndrumă pe cercetătorii români pe drumul etnografiei şi antropologiei. Va mai face o vizită de studiu aici în 1937, ocazie cu care Regele Ferdinand va oferi un dineu în cinstea sa. Va fi făcut cetăţean de onoare al Clujului, doctor honoris causa al universităţii de aici şi a celei din Iaşi.
Vă provocăm să descoperiti secretele geografice ale Romaniei Mari, în cea mai mare cetate din România!
Despre aplicaţie
InfoQuest este prima și singura aplicație mobilă din lume care oferă un serviciu ce include elemente de marketare a locației, de implicare a turiștilor, promovare personalizată a oraşelor, crearea unui cadru competitiv, premierea participanților și reîntoarcerea câștigătorilor pentru utilizarea premiilor câștigate. Aplicația a fost creată pentru a trata subiecte pe teme de istorie, geografie, cultură generală, legislație, regulamente, cu scopul de a aduce un aport pozitiv la nivelul educației populației.
Diferența față de celelalte aplicații de tip quest o reprezintă faptul că jucătorii trebuie să găsească în locație coduri QR pe care trebuie să le scaneze utilizând aplicația.
Nu uitaţi să jucaţi InfoQuest când vizitati Cetatea Alba Carolina!
Sursa imaginilor şi a informaţiilor: https://albaiuliasmartcity.ro; Facebook/ InfoQuest, http://revistasinteza.ro/