In incheierea anului 2014, pentru a marca implinirea a 25 de ani de la Revolutie, Muzeul National al Unirii de la Alba Iulia a deschis incepand cu 21 decembrie expozitia "Securitatea, instrument al dictaturii", expozitie ce isi propunea sa afiseze istoria asa cum a fost ea, fara ocolisuri si fara paravane, expunand inclusiv laturile mai putin discutate ale regimului dictatorial comunist si rolul securitatii in mentinerea acestuia.
Expozitie pe 2 etaje pentru a marca 25 de ani de la Revolutie
Pentru usurinta de vizitare si pentru a crea o atmosfera potrivita, coerenta in prezentare, expozitia a fost impartita pe doua nivele.
Nivelul unu este dedicat documentelor secrete ale Securitatii, documente ce prezinta in detaliu tehnicile folosite de Securitate inainte de Revolutie pentru a reprima, cenzura si urmari indeaproape activitatea oricarei persoane presupuse ca se opunea sau parea a fi impotriva regimului si ideologiei comuniste. Se intra in detaliu despre modul in care se realizau urmaririle, prin ascultarea convorbirilor telefonice, filaje sau dirijare de informatii si se prezinta un tablou sumbru al modului in care detinutii politici din penitenciare erau tratati.
Exista si o sectiune speciala rezervata evenimentelor din Decembrie ce au ajuns la cea de-a 25-a aniversare, versiune imbogatita de imagini graitoare si documente puse la dispozitie de arhiva CNSAS.
La nivelul 2, realizatorii proiectului au urmarit sa personalizeze experienta directa a populatie din perioada regimului comunist prezentand o serie de interviuri realizate de centrul de Istorie Orala. Vizitatorii aveau astfel ocazia sa urmareasca inclusiv un film documentar realizat de CNSAS sub regia lui Nicolae Marineanu si finantat EACEA "Supravegheat de Securitate in anii ’70-’80"
Expozitia desfasurata in perioada 21 decembrie - 30 ianuarie 2015 este deschisa vizitatorilor de marti pana duminica, intre orele 10.00-17.00 generand deja mai mult interes decat se asteptau initial realizatorii proiectului expozitional Cristina Anisescu, Liviu Burlacu, Florentina Budeanca, Liviu Plesa, Cipriana Moisa, Felicia Bugnariu si reprezentantul CNSAS Teodora Pop.