Sinagoga Mareh Yezekiel din Alba Iulia a fost ridicata in anul 1822 in timpul Sef Rabinului Transilvaniei, Ezekiel Paneth (1783-1845), si este una dintre cele mai vechi si frumoase din tara. Clasata ca monument istoric, a fost construita in stil neobaroc pe o suprafata de 393 mp, fiind prima sinagoga realizata din zidarie pe teritoriul Transilvaniei. Cele doua comunitati evreiesti (sefarda si askenaza) dispuneau initial de sinagogi realizate din lemn. Sinagoga actuala a fost martora evenimentelor istorice din ultimele doua veacuri si, ca marturie a framantarilor din trecut, deasupra unei ferestre, zidaria fatadei poarta incastrate trei ghiulele din metal. Putini localnici cunosc faptul ca acestea s-au pastrat din timpul Revolutiei de la 1848.
In trecut, comunitatea evreiasca din Alba Iulia a fost cea mai numeroasa din Transilvania, iar in perioada anilor 1653 si 1848, Alba Iulia a fost singurul oras in care asezarea acestora era permisa legal. De altfel, orasul poarta amprenta existentei comunitatii evreiesti, primele intreprinderi din oras fiind construite de aceasta la finele secolului al XIX-lea.
Comunitatea s-a bucurat de prosperitate, realitate evidenta si in cimitirul evreiesc, mai ales din aspectul arhitectonic monumental al cavourilor, nespecifice evreilor, care obisnuiesc sa isi inmormanteze persoanele decedate in morminte funerare simple sapate in pamant. Si tot o particularitate inedita este legata de interiorul acestor cavouri, prin prezenta unor tablouri ce infatiseaza generatiile persoanelor inmormantate, precum si a coroanelor de flori depuse pe morminte, nespecifice ritualurilor de inmormantare la evrei.
Cimitirul evreiesc dateaza din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, fiind poate cel mai vechi din Transilvania. In prezent, municipalitatea desfasoara proiectul unei campanii de strangere de fonduri pentru reabilitarea acestuia. Pentru mai multe detalii legate de aceasta, precum si pentru link-ul campaniei, persoanele interesate pot consulta informatiile din articolul Campanie de crowdfunding pentru reabilitarea cimitirului evreiesc din Alba Iulia.
Sinagoga se afla in zona centrala a municipiului, pe strada Tudor Vladimirescu nr. 2, in apropierea intersectiei cu strada Calea Motilor. In prezent, se afla intr-un proces de restaurare, insa ar putea fi reinaugurata pana la finalul anului.