„Uitat de lume” și „la capătul pământului” ar putea fi două expresii potrivite care v-ar veni în minte, când ajungeți în Tătârlaua, sat aflat undeva în estul județului Alba, între Blaj și Cetatea de Baltă. Ulițele care nu vă vor impresiona cu rânduială urbanistică, casele care par sărăcăcioase și populația îmbătrânită de acolo vă vor dezola, la prima vedere. Cu toate astea, există un loc, în Tătârlaua, care contrastează puternic cu aparențele. Un loc splendid, un loc săsesc.
Este biserica evanghelică din sat. Biserica sașilor, cum se spune, devenită simbolul satului care, în săsește, se numește Taterloch. O veți găsi într-o poiană îngrădită, bine rânduită, cu acces direct de la șosea. Biserica are 15 m înălțime, este de tip sală, cu origini în secolele XIV-XV, fiind clădită integral în stil gotic. Materialul principal de construcție este piatra de râu, în amestec cu cărămizi și elemente locale, precum pământ, argilă și lemn. Cu o navă aproape pătrată, cu tavan casetat și cor poligonal, sprijinit în nervuri stelate, proeminente, micuțul lăcaș săsesc impresionează prin rigurozitate. În exterior, contraforți și rămășițe de fresce gotice – înfățișându-l pe Sf. Cristofor (care a dat și hramul bisericii) – îmbogățesc efectul monumental al edificiului.
Dintre toate elementele interioare, altarul, de tip poliptic (adică alcătuit dintr-o serie de panouri pictate, fiecare reprezentând o scenă și, în ansamblu, o suită compozițională), este cel mai semnificativ, fiind datat 1508. Altarul prezintă 12 compozițiii, la care se adaugă predela cu scene biblice și figuri de sfinți. Are patru aripi, dintre care două sunt imobile, iar două, mobile, și este în întregime opera pictorului Vincentius din Sibiu și a lemnarului Simon, fiind considerat o expresie artistică a tranziției de la gotic la renaștere. Fapt semnificativ este și că una dintre picturile altarului îl reprezintă pe Sfântul Rege Ștefan, poreclit „împăratul roșu-galben”.
Un alt detaliu, care merită atenție, este fragmentul de frescă, valoros, descoperit în pereții interiori ai corului, în anul 2016, în timpul unei analize a tencuielii.
Acces la Tătârlaua
Rută: Alba Iulia – Teiuș (DN 1) – Blaj (DN 14 B) – Cetatea de Baltă (DJ 107) – Tătârlaua (DJ 142 K)
Distanţă de la Alba Iulia la Tătârlaua: 70 km
Durată: aproximativ 80 minute, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă