Originea Târgului de Fete

Publicat în: 
9 iulie 2017

Unul dintre miturile care stau la baza tradiției Târgului de Fete de pe Muntele Găina se referă, în mod explicit, la o găină. Nu era vorba, însă, despre orice găină, ci despre una specială, ale cărei ouă erau de aur. Se spune că tocmai pe vârful Găina (1.467 metri altitudine) trăia găina, iar ouăle, spune legenda, obișnuia să le împartă tinerilor însurăței, pentru casă bună și binecuvântare.

Din păcate, însă, un om lacom a pus gând rău găinii și, într-o bună zi, i-a furat ouăle, ceea ce a fost destul ca s-o mâhnească pe biata găină pentru vecii vecilor. Moţii, însă, nu s-au lăsat. Încă mai suspină după ea, astfel că an de an urcă pe munte s-o găsească şi să primească ouăle, ca binecuvântare... Iată, pe scurt, motivul folcloric pentru care oamenii urcă, în fiecare an, pe Muntele Găina.

Florian-Rareș Tileagă

FOTO: Găină / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram