Curiozităţi

Acasă / Vin de Ciumbrud in pocalul lui Mihai Viteazul
mihai-viteazul-intrare-alba-iulia-broderie

Vin de Ciumbrud in pocalul lui Mihai Viteazul

Publicat în: 17 feb.. 2018
Autor: Municipiul Alba Iulia

Mihai Viteazul a descoperit vinul de Ciumbrud în vremea în care era stăpân al Palatului Principilor. Legenda spune că voievodul a descoperit câteva butoaie cu vinul produs în mica podgorie, după ce a luat în stăpânire Palatul princiar din Cetatea Bălgradului (n.a. intrarea în Cetate a avut loc în 1 noiembrie 1599).  Mihai Viteazul a rămas atât de impresionat de aroma de busuioc a vinului de Ciumbrud, încât licoarea a devenit băutura sa preferată iar de atunci vinul din struguri copti pe dealurile Aiudului era nelipsit de la mesele si din pivnitele domnitorului.

Statuia-lui-Mihai-Viteazul

Statuia lui Mihai Viteazul în fața Palatului Principilor din Cetatea Alba Carolina 

Povestioara ar putea fi transformată într-un instrument de „marketing gastronomic“, odată cu restaurarea și valorificarea istorică și turistică a corpului principal al Palatului, prin proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“, în valoare de 5 milioane de euro, finanțat prin Programul Operațional Regional.

Palatul Principilor este locul în care Mihai Viteazul a locuit și activat în scurta perioadă, de zece luni, în care a condus de la Alba Iulia destinele Principatului Transilvaniei.

Sursa informațiilor: Proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“.

Foto: Intrarea lui Mihai Viteazul în Cetatea Bălgradului/Sursa imaginii: Muzeul Național al Unirii.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia