…prima vizită a regelui Mihai în Alba Iulia a avut loc în 20 mai 1929? Mihai, care nu împlinise vârsta de opt ani, a coborât din trenul regal în gara Alba Iulia alături de Regina mamă Elena, Regina Maria a Iugoslaviei, fostă principesă a României, principele Nicolae și principesa Ileana. De departe, cea mai distinsă reprezentantă a Casei Regale la acea data era Regina Maria.
Reprezentanții Casei Regale a României au participat în acea zi la Serbările Unirii-împlinirea unui deceniu de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia.
După 11 ani, în 8 iunie 1930, Regele Carol al II-lea i-a acordat fiului său, Mihai, pe care tocmai îl detronase, titlul compensatoriu de mare voievod de Alba Iulia. Deși această creație protocolară nu s-a păstrat în uzanțele Casei Regale a României, mai târziu, regele Mihai nu a uitat că numele său a fost asociat cu cel al orașului Unirii.
Regele Mihai a revenit la Alba Iulia abia după 68 de ani de la prima vizită, în 1997, după exilul regal (1947-1997), perioadă în care legătura sa cu Alba Iulia s-a refugiat în memoria colectivă a românilor.
Peste acest interval cenușiu, faptul că Alba Iulia este un loc de referință în viața regalității românești rămâne o realitate vie.
Imagine deschidere articol: Regele Mihai în fața Sălii Unirii, alături de Regina Maria, Regina-mamă Elena și principele Nicolae, în 20 mai 1929
Sursa informațiilor și a imaginilor: proiectul „Memoria Urbis“, finanțat de Primăria Alba Iulia
Nicu Neag