Curiozităţi

Acasă / Știați că…

Știați că…

Publicat în: 13 dec.. 2017
Autor: Nicu Neag

…prima vizită a regelui Mihai în Alba Iulia a avut loc în 20 mai 1929? Mihai, care nu împlinise vârsta de opt ani, a coborât din trenul regal în gara Alba Iulia alături de Regina mamă Elena, Regina Maria a Iugoslaviei, fostă principesă a României, principele Nicolae și principesa Ileana. De departe, cea mai distinsă reprezentantă a Casei Regale la acea data era Regina Maria.

Reprezentanții Casei Regale a României au participat în acea zi la Serbările Unirii-împlinirea unui deceniu de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia.

După 11 ani, în 8 iunie 1930, Regele Carol al II-lea i-a acordat fiului său, Mihai, pe care tocmai îl detronase, titlul compensatoriu de mare voievod de Alba Iulia. Deși această creație protocolară nu s-a păstrat în uzanțele Casei Regale a României, mai târziu, regele Mihai nu a uitat că numele său a fost asociat cu cel al orașului Unirii.

Regele Mihai la Alba Iulia în 20 mai 1929

Regele Mihai a revenit la Alba Iulia abia după 68 de ani de la prima vizită, în 1997, după  exilul regal (1947-1997), perioadă în care legătura sa cu Alba Iulia s-a refugiat în memoria colectivă a românilor.

Peste acest interval cenușiu, faptul că Alba Iulia este un loc de referință în viața regalității românești rămâne o realitate vie.

Imagine deschidere articol: Regele Mihai în fața Sălii Unirii, alături de Regina Maria, Regina-mamă Elena și principele Nicolae, în 20 mai 1929

Sursa informațiilor și a imaginilor: proiectul „Memoria Urbis“, finanțat de Primăria Alba Iulia

Nicu Neag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia