Știați că…

Publicat în: 
21 decembrie 2017

...Armata română a intrat în Alba Iulia în 1918 în seara zilei de 18 decembrie, când trenul care transporta Regimentul 5 Vânători, comandat de locotenent-colonelul Vasile Gagiu, a intrat în gara orașului?

Erau primii ostaşi ai Regatului României pe care-i vedeau locuitorii oraşului Alba  Iulia, aflaţi încă sub puternica impresie lăsată de Marea Adunare Naţională din 1 Decembrie 1918.

În întâmpinarea militarilor români nu veniseră doar localnicii, ci şi numeroşi ţărani din satele înconjurătoare. Compania de onoare era comandată de căpitanul Florian Medrea. Cuvântul de bun venit a fost rostit de primarul Camil Velican. Drumul spre centrul oraşului era flancat de cordonul de onoare al Legiunii Române şi luminat de torţele purtate de membrii acesteia. Miile de localnici şi de săteni din împrejurimi ovaţionau România Mare, armata română şi pe regele Ferdinand.

Comandantul Regimentului 5 Vânători în fața Porții a III-a a Cetății

În piaţa oraşului se afla, ca să folosim expresiile colorate ale ziariştilor vremii, „elita publicului din Alba Iulia şi jur”, de asemenea, „o frumoasă cunună de dame şi domnişoare”.

A doua zi a avut loc solemnitatea intrării simbolice a Regimentului 5 Vânători în Cetatea Alba Iulia. Locotenent-colonelul Vasile Gagiu a fost primit ca un comandant triumfător, iar drapelul unităţii, ce evoca luptele de la Mărăşeşti, a avut parte de onoruri militare.

 

Au urmat întâlniri şi prezenţe ale ofiţerilor români, toate dorindu-se semnificative.

Pentru înscrierea în memoria locală a evenimentului, calea de la gară până în piaţa Mihai Viteazul, din centrul oraşului, parcursă la venire şi la plecare de militarii români, a primit denumirea de „strada Regimentul 5 Vânători”.

Imagine deschidere articol: Militari ai armatei române și localnici ai orașului Alba Iulia în fața Porții a III-a a Cetății, în 19 decembrie 1918

Imagine deschidere articol: Militari ai armatei române prinși în horă cu militari ardeleni

Sursa informațiilor și a fotografiilor:  Proiectul „Memoria Urbis“, finanțat de Primăria Alba Iulia

Nicu Neag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram