…La sfârşitul anului 1596, Mihai Viteazul se afla în Cetatea Bălgradului (Alba Iulia)? Cronicile afirmă că Mihai Viteazul a asistat, alături de principele Sigismund Báthory, la slujbele de Crăciun din marea Catedrală Romano-Catolică din Cetate.
Mihai a fost primit şi cazat de cancelarul principelui,nobilul de origine română Iosica, cu care a ţesut planuri de încuscrire.
În cinstea lui s-au dat banchete, serbări şi s-au tras salve de archebuze.
Pe timpul șederii la Alba Iulia, Mihai a avut posibilitatea să se întâlnească cu Mitropolitul Ioan de Prislop şi să cunoască starea precară a Mitropoliei Ortodoxe Române din Transilvania. A solicitat de la principele Sigismund Báthory consimţământul să ridice la Alba Iulia o nouă biserică mitropolitană pentru toţi românii din Transilvania. Inițitaiva s-a materializat un an mai târziu. Complexul mitropolitan ar fi cuprins, în secolul al XVII-lea, pe lângă Catedrală, o biserică mai veche și o tipografie. Alba Iulia era în acea vreme capitală a ortodoxiei.
Gloria Mitropoliei ordodoxe de la Alba Iulia a fost de scurtă durată. Complexul a fost demolat după 1715, odată cu începerea lucrărilor pentru marea Cetate bastionară.
Imagine: Mihai Viteazul, portret de Cristian Pintea, elev la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia
Nicu Neag