Curiozităţi

Acasă / Știați că…
Portret Mihai Viteazul

Știați că…

Publicat în: 23 dec.. 2017
Autor: Nicu Neag

…La sfârşitul anului 1596, Mihai Viteazul se afla în Cetatea Bălgradului (Alba Iulia)? Cronicile afirmă că Mihai Viteazul a asistat, alături de principele Sigismund Báthory, la slujbele de Crăciun din marea Catedrală Romano-Catolică din Cetate.

Mihai a fost primit şi cazat de cancelarul principelui,nobilul de origine română Iosica, cu care a ţesut planuri de încuscrire.

În cinstea lui s-au dat banchete, serbări şi s-au tras salve de archebuze.

Pe timpul șederii la Alba Iulia, Mihai a avut posibilitatea să se întâlnească cu Mitropolitul Ioan de Prislop şi să cunoască starea precară a Mitropoliei Ortodoxe Române din Transilvania. A solicitat de la principele Sigismund Báthory consimţământul să ridice la Alba Iulia o nouă biserică mitropolitană pentru toţi românii din Transilvania. Inițitaiva s-a materializat un an mai târziu. Complexul mitropolitan ar fi cuprins, în secolul al XVII-lea, pe lângă Catedrală, o biserică mai veche și o tipografie. Alba Iulia era în acea vreme capitală a ortodoxiei.

Gloria Mitropoliei ordodoxe de la Alba Iulia a fost de scurtă durată. Complexul a fost demolat după 1715, odată cu începerea lucrărilor pentru marea Cetate bastionară.

Imagine: Mihai Viteazul, portret de Cristian Pintea, elev la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia

Sursa informatiilor

Nicu Neag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia