Stiati ca? .. Alba Iulia a fost denumita resedinta ..

Publicat în: 
19 octombrie 2014

Stiati ca desi a fost mentionata pentru prima data documentar in anul 1097, mai putin de un secol mai tarziu Alba Iulia era deja resedinta de comitat si centru al Episcopiei Romano-Catolice din Transilvania?

In zona Balgrad - Alba, o zona cu o bogata istorie ce poate fi urmarita pana la lupii din Apoulon in perioada dacica, venirea ungurilor a fost intampinata de o serie de ducate stapanite de duci sau juzi cum erau numiti la acea vreme, iar in perioada respectiva aceasta zona redevenea deja centrul politic si cultural cum a fost de nenumarate ori de-a lungul istoriei.

Incepand cu anul 1177 si mentiunea sa ca resedinta de comitat, Alba Iulia a continuat sa se dezvolte rapid ca oras, ajungand ca pana in 1241 cand dezvoltarea i-a fost brusc curmata de invaziile tatare sa fie unul dintre cele mai importante centre politice, religioase si culturale ale Europei de Est.

Comitatul Alba de Jos sau Also-Feher Varmegye in maghiara, cu capitala la Alba Iulia pana in anul 1878 iar apoi la Aiud, este rezultatul divizarii Comitatului Alba in Evul Mediu tarziu si cuprindea intreaga zona a judetelor Alba, Sibiu si Mures de azi. In anul 1910 suprafata acestuia era de 3.666 kilometri patrati, incluzand suprafetele de apa si avea o populatie de 116.091 locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram