Stiati ca desi a fost mentionata pentru prima data documentar in anul 1097, mai putin de un secol mai tarziu Alba Iulia era deja resedinta de comitat si centru al Episcopiei Romano-Catolice din Transilvania?
In zona Balgrad - Alba, o zona cu o bogata istorie ce poate fi urmarita pana la lupii din Apoulon in perioada dacica, venirea ungurilor a fost intampinata de o serie de ducate stapanite de duci sau juzi cum erau numiti la acea vreme, iar in perioada respectiva aceasta zona redevenea deja centrul politic si cultural cum a fost de nenumarate ori de-a lungul istoriei.
Incepand cu anul 1177 si mentiunea sa ca resedinta de comitat, Alba Iulia a continuat sa se dezvolte rapid ca oras, ajungand ca pana in 1241 cand dezvoltarea i-a fost brusc curmata de invaziile tatare sa fie unul dintre cele mai importante centre politice, religioase si culturale ale Europei de Est.
Comitatul Alba de Jos sau Also-Feher Varmegye in maghiara, cu capitala la Alba Iulia pana in anul 1878 iar apoi la Aiud, este rezultatul divizarii Comitatului Alba in Evul Mediu tarziu si cuprindea intreaga zona a judetelor Alba, Sibiu si Mures de azi. In anul 1910 suprafata acestuia era de 3.666 kilometri patrati, incluzand suprafetele de apa si avea o populatie de 116.091 locuitori.