In ultimii ani, investitiile in proiectele de restaurare a Cetatii Alba Carolina si evenimentele culturale din interiorul Cetatii au transformat Cealalta Capitala intr-o destinatie turistica de top. In acest context, Alba Iulia candideaza, alaturi de alte 10 orase din Romania, la titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021.
Pe langa recunoasterea la nivel international, Uniunea Europeana va oferi tuturor oraselor implicate si o finantare in valoare de 1,5 milioane de euro.
Cu privire la candidatura orasului la acest titlu, primarul Municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat:
„Dreptul de a pretinde aceasta pozitie este inainte de toate dreptul cetatenilor de a spune daca se regasesc intr-un astfel de proiect. Un gand ce s-a probat si cu prilejul celei mai mari <<imbratisari>> a unui oras, fapt consemnat de Guiness Book, expresia suprema a adeziunii fata de un oras, un gest simbolic dar care ar cantari enorm in evaluarea pentru titlul de Capitala Culturala.”
Presedintele Asociatiei Pakiv, Gruia Ioan Barbu, care sustine in mod oficial acest proiect, si-a exprimat punctul de vedere intr-o maniera practica, orientata pe mijloace si obiective de indeplinit:
„Acest demers este mult prea important pentru a fi tratat cu usurinta. Analizam cu atentie demersurile facute de alte localitati candidate la titlul de capitala culturala europeana si intentionam sa construim o colaborare fara precedent intre societatea civila, autoritati, mediu de afaceri si cetatenii Municipiului Alba Iulia. Impreuna, cu seriozitate, responsabilitate si daruire sunt sigur ca vom reusi sa transformam Alba Iulia intr-o adevarata capitala culturala.”
De-a lungul timpului, personalitati din mai multe domenii si-au aratat aprecierea si recunoasterea fata de ceea ce s-a realizat in Cealalta Capitala, printre care domnul Koichiro Matsuura, care la momentul respectiv era Directorul General UNESCO (2007) si domnul Hakan Sandgren, Presedintele Comitetului 1 al Ansamblului Regiunilor Europene.
Printre motivele pentru care Alba Iulia merita acest titlu se numara faptul ca detine cel mai modern sistem de transport public urban din Romania, faptul ca este primul oras din Romania care a semnat contracte intr-un PIDU finantat prin REGIO si faptul ca a reusit sa atraga, in 5 ani, 200 de milioane de euro din fonduri comunitare, guvernamentale, internationale si private.