Stiati ca? .. Aparatul cu care a fost fotografiata Marea Unire..

Publicat în: 
23 noiembrie 2014

Stiati ca?.. Aparatul cu care a fost fotografiata Marea Unire de la 1 decembrie 1918 se afla inca in Alba Iulia, ca parte a colectiei Muzeului National al Unirii?

Aparatul folosit de Samoila Marza pentru a imortaliza momentul a fost cumparat special pentru eveniment, pe contravaloarea unei perechi de boi.

Aparatul cu burduf era vechi si a presupus folosirea unei tehnici de fotografiere greoaie care a facut dificila capturarea momentului. Cu toate acestea, Samoila Marza a obtinut mai mult de 5 fotografii din momentul unirii istorice a Transilvaniei, Banatului, Maramuresului si Crisanei cu Romania.

Cele 5 clisee istorice ce infatisau Alba Iulia intr-o atmosfera de reala exaltare realizate de Samoila Marza cu aparatul sau cu burduf au avut un rol extrem de important in intrunirea de la Versailles care a determinat marile puteri sa recunoasca unirea.

Muzeul National al Unirii a cumparat fotografiile istorice impreuna cu aparatul care este astazi expus in Sala Unirii. Cu banii obtinuti de la muzeu, Samoila Marza si-a achizitionat un aparat de fotografiat nou, extrem de modern pentru acele vremuri cu care intentiona sa fotografieze sarbatorirea a jumatate de secol de la Marea Unire in 1968, insa nu a apucat sa isi implineasca visul, decedand cu doar un an inaintea marelui eveniment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram