Stiati ca ceasul solar de la Alba Iulia, aflat pe peretele din curtea Palatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice, este vechi de peste 160 de ani si functioneaza inca de atunci?
Ceasul, instalat in curtea Arhiepiscopiei in anul 1851, functioneaza si in momentul actual, putand fi folosit pentru a citi ora exacta in intervalul in care este luminat de razele solare, respectiv incepand cu ora 7:00 si pana la ora 17:00.
Acesta functioneaza dupa modelul ceasurilor solare folosite cu mult timp inainte de inventarea ceasurilor mecanice si arata ora cu precizie. Tija este infipta la unghi de 90 de grade intr-un perete perfect orientat spre soare, iar sub aceasta se afla inscriptionat anul in care a fost realizat ceasul solar si mai jos cadranul acestuia.
Ceasul solar din curtea Arhiepiscopiei nu este singurul, urmele unui ceas mult mai vechi, de aproape 5 secole, se mai vad inca pe peretele de vest, insa acesta nu mai este functional.
Un alt ceas solar din secolul 18 se afla si in custodia Muzeului Unirii de la Alba Iulia. Inscriptionat pe un bloc de piatra, ceasul este expus in Lapidariumul Catedralei Ortodoxe, dar spre deosebire de cel din curtea Arhiepiscopiei Catedralei Romano-Catolice, nici acesta nu mai este functional.