Stiati ca? .. Dealul Mamut care se ridica peste Alba Iulia ..

Publicat în: 
29 septembrie 2014

Stiati ca Dealul Mamut care se ridica peste Alba Iulia la o altitudine de 773 de metri strajuind aceste locuri de legenda este ultima proeminenta din partea de est a Muntilor Metaliferi?

Mentionat pentru prima data istoric la inceputul secolului 19, in harti si insemnari ale unor calatori straini si din secolul al 18-lea in hartile locale realizate pentru imprejurimile vechiului oras Alba Iulia, dealul este astazi cunoscut in intreaga zona, asociat direct cu orasul de la poalele sale. Tot varful Mamut apare si in mentiunile despre Revolutia de la 1848 si 1849 cand peste acest deal au trecut trupele lui Axente Sever in incercarea de a asedia cetatea Alba Iulia.

Mentionat initial cu numele vechi de origine traca, dealul Magura sau dealul Magurile, acesta a fost cunoscut si ca Muntele Sfantului Mihail, nume inspirat dupa hramul catedralei de la Alba, insa populatia nu a preluat denumirea iar aceasta s-a pierdut de-a lungul istoriei. Dealul mai este asociat si cu toponimul Taietura Turcului, despre care specialistii considera ca ar putea fi legat de invaziile turcesti din secolul al 17-lea. Varful Mamut apare cu numele actual abia in ultimul secol, iar in anul 2009 descoperirea unei masele de mamut in timpul sapaturilor in incinta Cetatii Alba Carolina a inradacinat si mai puternic aceasta denumire asociata animalului preistoric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram