Stiati ca?.. Documentul redactat de Mihai Viteazul..

Publicat în: 
26 octombrie 2014

Stiati ca documentul redactat de Mihai Viteazul care atesta prima unire politica a Tarilor Romane a fost scris de catre acesta la Alba Iulia?

Documentul semnat cu celebrul citat "Io Mihail Voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Tarii Romanesti, al Ardealului si a tata tara Moldovei. Pohta ce-am pohtit" este unul dintre cele mai importante documente istorice redactate in municipiu. Unirea a fost scurta dar glorioasa, intr-o perioada de zbucium la finalul unui veac marcat de dezechilibru, conflicte si numeroase schimbari economice, militare si socio-politice.

Domnia lui Mihai Viteazul a fost una scurta, dar plina de insemnatate si fapte de o maretie ce ii poarta numele prin istorie pana astazi, simbol al neamului romanesc. Banisor de Strehaia, stolnic domnesc, ban al Craiovei apoi domn al Tarii Romanesti si incepand cu 1600 domn al celor trei tari ce formeaza astazi Romania: Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova, Mihai Viteazul a luptat mereu pentru o idee, pentru "pohta ce-am pohtit", pentru idealul pentru care a fost dispus sa isi dea viata, acela de a vedea o Romanie unita. Desi unirea a fost destramata de conflictul de interese de peste hotare, documentul realizat de Mihai Viteazul la Alba Iulia ramane marturie a acestui moment de glorie al poporului roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram