Stiati ca?.. In 2012 au fost realizate o serie de sapaturi arheologice..

Publicat în: 
29 octombrie 2014

Stiati ca in 2012 au fost realizate o serie de sapaturi arheologice pe suprafata Cetatii Alba Carolina in urma carora s-au descoperit ruinele uneia dintre cele mai vechi biserici crestine din Transilvania?

Biserica, datata initial din secolul al IX-lea, este un lacas de cult crestin rasaritean din Transilvania care confirma relatarile unor istorici bizantini precum Skilytzes si Zonaras in legatura cu crestinarea lui Iuliu cel Batran, voievod de Transilvania, la Constantinopol. Tot izvoarele istorice bizantine consemneaza si ca acesta a primit titlul de patriciu, titlu acordat de catre imparatul Constantin VII Porfirogentul si a fost uns ca episcop a lui Ierotei, instalat mai apoi la Alba Iulia.

Biserica nu a fost singura descoperire spectaculoasa a arheologilor care au lucrat in Cetate, tot aici a fost descoperita si o cladire cultica mult mai veche, un templu din perioada stapanirii romane, perioada in care Alba Iulia purta numele de Apulum. In incinta templului s-au descoperit un basorelief, un monument si o statuie a zeitei Nemesis. Biserica crestina rasariteana si templul zeitei Nemesis reprezinta doua dintre cele mai importante descoperiri arheologice consemnate vreodata in intreg judetul, iar fiecare dintre acestea spune o poveste total diferita, dar la fel de importanta din punct de vedere al reafirmarii importantei istorice milenare a orasului Alba Iulia.

 

Sursa foto: alba24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram