Stiati ca in pronaosul Catedralei Incoronarii din Alba Iulia se afla portretele unor mari ctitori de lacas de cult: Mihai Viteazul si sotia sa, doamna Stanca?
Catedrala Incoronarii este considerata un simbol al reintregirii de tara, in interiorul acesteia fiind incoronat regele Ferdinand, sub domnia caruia a fost realizata Marea Unire.
Avand ca hram Sfanta Treime, Catedrala Incoronarii din Alba Iulia a fost construita dupa planurile arhitectului Victor Stefanescu intre 28 martie 1921 si septembrie 1922. Arhitectura bisericii este realizata in stil bizantin si are ca model Biserica Domneasca din Targoviste, locul traditional de incoronare pentru voievozii valahi.
La scurt timp dupa finalizarea lucrarilor, la jumatatea lunii septembrie a anului 1922, in curtea bisericii au fost incoronati ca suverani ai Romaniei Mari, Regele Ferdinand si Regina Maria. Constructia in stil bizantin este considerata astazi un monument de mare valoare istorica, culturala si arhitecturala fiind inclusa pe Lista Monumentelor istorice din Romania.
Catedrala a servit si ca simbol al reintregirii bisericii, in anul 1948 dupa interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma cand numele catedralei a fost schimbat temporar in Catedrala Reintregirii Bisericii Ortodoxe Romane, in incinta acesteia numerosi preoti greco-catolici depunand juramant de credinta patriarhului Ortodox Justinian Marina. In biserica exista si in prezent o placa de marmura ce comemoreaza acest eveniment.