Stiati ca? .. Poarta I a cetatii din Alba Iulia ..

Publicat în: 
15 februarie 2015

Stiati ca Poarta I a Cetatii din Alba Iulia delimiteaza extremitatea estica si are forma unui arc de triumf cu trei intrari, decorata cu stema Casei de Austria, vulturul cu sabie si sceptru, statuia lui Venus si statuia lui Marte impreuna cu doua bombarde imortalizate in pozitie de tragere?

Poarta I este considerata una dintre cele mai impresionante porti ale Cetatii Alba Carolina datorita bogatiei detaliilor, de la decoratiunile superioare la fatadele pe care sunt prezentate scene din mitologia antica: Eneea salvandu-si tatal din flacarile Troiei si Hercule luptand cu Ateneu pe o parte, iar pe cealalta Perseu dupa uciderea Meduzei, cu capul acesteia in mana si Hercule in lupta sa cu leul din Nemeea.

Poarta I a Cetatii a intrat in procesul de renovare in 2001, proces ce s-a incheiat in 2006 si in urma caruia peste 72% din piatra portii a fost inlocuita cu piatra din cariera de la Ighiu, aflata la 12 km de Alba Iulia. Piatra cu care s-au realizat lucrarile de restaurare a fost tratata printr-un proces de hidrofugare, pentru a deveni rezistenta la infiltratiile de apa. Au fost inlocuite si statuile de deasupra portii cu replici fidele pentru a le reda frumusetea si stralucirea. Poarta I a Cetatii este in momentul actual una dintre cele mai reusite lucrari de restaurare din intreaga cetate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram