Stiati ca? .. Un bloc de 7600 tone din Alba Iulia a fost mutat ..

Publicat în: 
18 decembrie 2014

Stiati ca in anul 1987, pe 27 mai la Alba Iulia a fost mutat un bloc de 7600 de tone cu locatarii inauntru pe o distanta de 55 de metri?

Blocul in discutie, o constructie cu o inaltime de 17 metri si o latime de 12 metri a fost mutat pentru a fi salvat de la demolare pe baza unui proiect al prof. Dr. inginer Eugen Iordachescu de la Institutul "Proiect" din Bucuresti. Blocul mutat, Blocul A2 de pe Bulevardul Transilvaniei avea o lungime de 100 de metri si se afla exact in calea proiectului de constructie a esplanadei superbe care se afla in prezent in acesta locatie.

Eugen Iordachescu nu se afla la primul sau proiect de acest tip, inginerul reusind sa salveze in perioada comunismului aproape 30 de cladiri de la demolare prin sistemul sau de dispozitive hidraulice. Pentru a fi mutat, blocul a fost impartit in doua cladiri separate, fiecare corp sustinut pe un cadru si o platforma de beton apoi ridicat cu ajutorul unor prese, asezat pe roti si deplasat pe sine impinse de dispozitive hidraulice. Pentru a muta corpul de cladire la aproape 56 de metri distanta de punctul de start a fost nevoie de aproape 6 ore, iar pentru mutare doar familiile de la parter au fost nevoite sa isi paraseasca locuintele, restul locatarilor au putut privi de la balcoane intreg procesul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram