+ 22°C

Curiozităţi

Acasă / Straja în anticul Apulum

Straja în anticul Apulum

Publicat în: 13 Iul. 2017
Autor: Nicu Neag

Soldaţii care îndeplineau obligaţiile de strajă în anticul Apulum aveau în frunte un șef desemnat printr-un termen specific: tesserarius (comandantul gărzii), iar tessera era tableta pe care se nota parola castrului pe timpul nopţii.

În  castrul ridicat de romani la Apulum exista o strajă permanentă, cu consemn (parolă), care asigura paza pentru camera stindardelor, pentru camera tezaurului, pentru întreaga zonă din jurul clădirii comandamentului (Principia) şi pentru locuinţa lui legatus legionis (comandantul legiunii), precum şi pentru clădirile corpului de ofiţeri din conducerea legiunii.

Pază permanentă

În Apulum, ca pretutindeni în Imperiul Roman, paza trebuia asigurată permanent de o grupă de patru soldaţi care serveau cu rândul, iar străjile nu aveau voie să lipsească, acest serviciu având şi rolul menţinerii disciplinei. Erau organizate permanent sisteme de pază interioare: străjile bine stabilite de la porţile castrului (castrul avea patru porți), cele de pe ziduri, ori cele care patrulau pe via sagularis (drumul de rond plasat în interiorul zidurilor castrului, de jur-împrejurul taberei militare).

În zilele noastre, atmosfera lumii antice, cu legionari romani, războinici daci, gladiatori și dansatoare, este redată de trupa de reenactment antic ce activează în oraș și care are o intensă prezență publică în cursul sezonului turistic.

Garda Apulum 2

Alba Iulia zilelor noastre are în spate o istorie de două milenii. Locul conservă valori care-i reflectă identitatea de centru urban cu o istorie milenară, marcată de toleranţa reciprocă a comunităţilor etnice şi de interculturalism. Recuperarea unor piese de patrimoniu mobil, creșterea vizibilității patromoniului istoric al orașului, dar și înțelegerea lui de către un public mai larg este posibilă prin proiectul „Memoria Urbis“, finanțat de Primăria Municipiului Alba Iulia. Responsabili de restaurarea plăcilor fotografice, de digitalizarea imaginilor vechi și de scrierea „poveștilor“ sunt specialiști de la Universitatea „1 Decembrie 1918“ -Departamentul de Istorie Arheologie și Muzeologie-și de la Muzeul Național al Unirii.

Sursa informațiilor: proiectul „Memoria Urbis“, finanțat de Primăria Municipiului Alba Iulia

Foto: Atmosfera anticului Apulum este reconstituită de Garda Apulum/Sursa foto: Ania Ciolacu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Viziteaza Alba Iulia