Șureanu. Puncte forte

Publicat în: 
16 decembrie 2016

Pentru că vorbeam, mai înainte, despre Munții Șureanu, ca alternativă la turismul cultural din cetatea Alba Iuliei - alternativă care nu vă „costă” decât câteva ore de drum dus-întors -, continuăm acum pe același subiect. Dar, de data asta, prin prisma punctelor forte și slabe pe care o excursie la uriașul Domeniu Schiabil Șureanu (uriaș pentru media de suprafață a unui domeniu schiabil românesc) le implică. Deocamdată, însă, vorbim despre puncte forte. Iată-le, cu liniuță, ca la școală:

 

Șureanu. Puncte forte

 

- după ce ninge, Șureanu e un rai pentru freerideri. Golul alpin e incredibil de vast în acest ținut sălbatic, încă virgin.

dsc_4235

Freeride, pe coama vârfului Aușel / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

- aici, zăpada durează mai mult decât pe oricare alt domeniu schiabil din țară. În plus, când nu e zăpadă în țară, la Șureanu este. Întotdeauna.

- de pe oricare din cele opt pârtii – care totalizează peste 11 km – ai parte de priveliști albe, cu creste și platouri alpine care pur și simplu nu pot fi descrise în cuvinte. Ești la cota 2.010 (după domeniul de la Sinaia, aceste pârtii sunt cele mai înalte din țară), cobori la cota 1.650 și vezi, de sus, Retezatul, Parângul, Cindrelul.

_dsc5450

Crestele din Retezat, văzute de pe pârtia S_ 1 / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

- lărgimea și înclinația pârtiilor, care le face bune la fel de mult pentru slalom (cum ar fi pe pârtia A1), cât și pentru lecțiile de începători.

- există școală de schi pe pârtie, pentru copii și adulți de toate nivelurile.

- există centre de închirieri atât în drum spre pârtii, cât și la pârtii.

dsc_3994

Centru de închirieri în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

- există o pârtie de schi, lângă pârtia C1, dedicată învățării schiului. Pârtia e accesibilă oricui și e dotată cu un baby-ski, perfect pentru copilașii care învață primii pași în schi.

- trei après-ski-uri, rustice în adevăratul sens, toate pe pârtii.

- personal foarte amabil.

- webcam-uri în stare bună de funcționare.

- parcare suficientă, cu plată.

- pârtie pentru sănii.

- pârtie de agrement de tip snow tubing.

- unități de cazare care respectă, prin arhitectura lor, specificul muntelui.

- drumurile forestiere permit zeci de kilometri de schi fond. Nu există, din păcate, nici un traseu omologat (și nici tentative de a omologa ceva).

- apetisantul proiect de dezvoltare a domeniului schiabil prin cele câteva pârtii (deservite de telescaun) deschise înspre Petrila. Deschise pe hârtie, pentru că totul e încă la nivel de proiect.

 

Acces la Domeniul Schiabil Șureanu

Rută: Alba Iulia - Sebeş – lacul Oaşa (pe Transalpina), apoi la dreapta pe ruta mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Şureanu

Distanţă de la Alba Iulia la pârtii: 90 km

Durată: aproximativ 2 ore și 30 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram