De vizitat în Alba

Acasă / Tărâmul liniștii: Rimetea

Tărâmul liniștii: Rimetea

Publicat în: 28 feb.. 2017
Autor: Rares Tileaga

Dacă tot mergi la Alba Iulia, nu uita că aproape de cetate, la doar 57 km, se află Rimetea, unul dintre cele mai atrăgătoare și bine păstrate sate-monument din Transilvania. O spun atât agențiile de turism, cât mai ales miile de turişti care vin la Rimetea, an de an, din toată Europa.

 

Rimetea. Detalii / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă
Rimetea. Detalii / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

Dacă ar fi să găsim un cuvânt definitoriu pentru Rimetea, acela ar fi liniște. Ulițe largi, trafic rutier redus și, mai ales, o rânduială stradală cu verdeață și flori – toate astea vă trimit cu gândul la vechile stațiuni balneo. Nu e nimic spectaculos, aici. Totul șade într-un echilibru deplin, iar orice plimbare sau cafea băută în Rimetea te fac să crezi că ești într-un muzeu în aer liber. Casele localnicilor, înșirate egal, cu porți gigantice, cu fațade din tencuială albă, sunt dovada vie că, aici, viața a adus belșug, nu sărăcie.

 

De fapt, că veni vorba despre bogăție, țăranii de aici au știut dintotdeauna să-și valorifice ținutul, ocupându-se cu munci care au adus belșug și care au exprimat belșugul: prelucrarea fierului, pictura pe mobilă și creația de port popular. Pe toate le vei găsi în Muzeul Etnografic din centrul satului.

 

Rimetea nu e doar artă, meșteșug și istorie. Rimetea e și cozonacul cu scorțișoară din pensiuni, și cățărarea epuizantă pe Piatra Secuiului, și excursia la Cetatea Colțești, și plimbarea pe ulițele înguste din sat. Totul e inconfundabil, în bine păstratul Rimetea, totul e așezat și frumos, adică rânduit în acest sat secuiesc care trăiește prin turiștii săi. Bine ați venit, dragi cititori, într-unul din, probabil, cele mai frumoase sate din estul Europei. Articolele noastre despre Rimetea sperăm să vă convingă de acest fapt.

 

Acces la Rimetea

 

Rută: Alba Iulia Aiud (DN 1) –  Colțești Rimetea (DJ 107 M)

Distanţă de la Alba Iulia la Rimetea: 57 km

Durată: aproximativ 50 minute, fără popasuri

 

Prin Rimetea / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia