Dacă tot mergi la Alba Iulia, nu uita că aproape de cetate, la doar 57 km, se află Rimetea, unul dintre cele mai atrăgătoare și bine păstrate sate-monument din Transilvania. O spun atât agențiile de turism, cât mai ales miile de turişti care vin la Rimetea, an de an, din toată Europa.
Dacă ar fi să găsim un cuvânt definitoriu pentru Rimetea, acela ar fi liniște. Ulițe largi, trafic rutier redus și, mai ales, o rânduială stradală cu verdeață și flori – toate astea vă trimit cu gândul la vechile stațiuni balneo. Nu e nimic spectaculos, aici. Totul șade într-un echilibru deplin, iar orice plimbare sau cafea băută în Rimetea te fac să crezi că ești într-un muzeu în aer liber. Casele localnicilor, înșirate egal, cu porți gigantice, cu fațade din tencuială albă, sunt dovada vie că, aici, viața a adus belșug, nu sărăcie.
De fapt, că veni vorba despre bogăție, țăranii de aici au știut dintotdeauna să-și valorifice ținutul, ocupându-se cu munci care au adus belșug și care au exprimat belșugul: prelucrarea fierului, pictura pe mobilă și creația de port popular. Pe toate le vei găsi în Muzeul Etnografic din centrul satului.
Rimetea nu e doar artă, meșteșug și istorie. Rimetea e și cozonacul cu scorțișoară din pensiuni, și cățărarea epuizantă pe Piatra Secuiului, și excursia la Cetatea Colțești, și plimbarea pe ulițele înguste din sat. Totul e inconfundabil, în bine păstratul Rimetea, totul e așezat și frumos, adică rânduit în acest sat secuiesc care trăiește prin turiștii săi. Bine ați venit, dragi cititori, într-unul din, probabil, cele mai frumoase sate din estul Europei. Articolele noastre despre Rimetea sperăm să vă convingă de acest fapt.
Acces la Rimetea
Rută: Alba Iulia - Aiud (DN 1) – Colțești - Rimetea (DJ 107 M)
Distanţă de la Alba Iulia la Rimetea: 57 km
Durată: aproximativ 50 minute, fără popasuri
Prin Rimetea / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă
Florian-Rareș Tileagă