Târgul de Fete

Publicat în: 
19 iulie 2017

În fiecare an, luna iulie înseamnă Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare tradițională în aer liber din România. O sărbătoare  consecventă din 1819, dar care, spune tradiția, este veche de câteva secole. care există încă de când oamenii proslăveau Soarele.

 

De fapt, sărbătoarea există încă de când oamenii proslăveau Soarele. Încă de atunci, Târgul de Fete era o întâlnire a muntenilor dornici să aducă mulțumire marelui astru pentru roadele gliei. Câteva secole mai târziu, muntele Găina a devenit locul unde se strângeau locuitorii din peste 80 de sate ale Apusenilor, pentru schimb de produse. Iată, deci, că azi lumea vine la Găina nu pentru căsătorii pe munte, ci pentru marea sărbătoare etno-culturală care a devenit Târgul de Fete. Vă așteptăm în satul Avram Iancu și pe muntele Găina, în zilele de 22 și 23 iulie 2017, la târguri de meșteri, concerte folclorice, discotecă pe munte și petrecere până în zorii zilei.

 

Sâmbătă. Va începe în satul Avram Iancu (ora 14.00), la Casa Memorială „Avram Iancu”, unde va avea loc un moment evocator dedicat lui Avram Iancu. Simultan, în sat, va începe târgul de meșteri, expoziția etnografică „Târg străvechi” și activități artistice pentru copii. După toate acestea, la ora 17.00 va începe programul de dans și muzică populară, cu recitaluri extraordinare ale interpreților Dumitru Fărcaș, Roxana Reche, Nicolae Plută, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț, Dorina Narița, Maria Filimon, Cătălin Hașa.

 

Seara, însă, va începe chiar pe Muntele Găina, acolo unde aerul se amestecă cu norii. Dacă jos, pe uliţele din Avram Iancu, sărbătoarea e înghiţită de aerul tihnit al meşteşugului popular, aici, la peste 1.400 m altitudine, Târgul de Fete înseamnă spetacol la cote înalte. Totul va intra într-un ritm nocturn, cu muzică folk, discotecă la miezul nopții, focuri de artificii și foc de tabără. Noaptea va continua, din nou, până în zorii zilei, cu discoteca în aer liber.

 

Duminică. Dimineaţa (ora 10.00) va începe tot pe Muntele Găina, unde preoţii vor oficia slujba TE DEUM, spre pomenirea eroilor neamului, după care vor putea fi vizitate mult-aşteptatele atracţii ale Târgului de Fete, cuprinse în expoziţiile de artă populară şi în târgul meşteşugarilor populari. Câteva clipe mai târziu, organizatorii şi oficialităţile vor adresa tuturor un cuvânt de bun-venit, ca mai apoi să înceapă spectacolul de muzică populară, cu cele mai importante capete de afiş ale folclorului ardelenesc. Vorbim atât despre spectacolul pregătit de Nicolae Furdui Iancu şi Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al județului Alba, cât și de spectacolul ansamblurilor folclorice din Albeni (Gorj), Arad, Bihor și Cluj.

 

Poftiți, așadar, pe munte. Sau, cum ne-a obișnuit deja sloganul Târgului de Fete, HAI PE MUNTELE GĂINA, HAI PE MUNTELE DRAGOSTEI!

 

Programul Târgului de Fete de pe Muntele Găina:

 

SÂMBĂTĂ, 22 IULIE 2017

 

Muzeul Memorial „Avram Iancu”

14:00 Moment evocator în memoria lui Avram Iancu – Erou al Națiunii române

 

Centrul Comunei Avram Iancu

13:00 Târgul Meșterilor populari din județul Alba

16:00 Expoziția de fotografie etnografică “Timp Străvechi” semnată Vasile Sârb și elevii săi

16:30 Activități de educație artistică și culturală pentru copii

17:00 Spectacol folcloric

Ansamblul Folcloric “Arieșul” din Cîmpeni – instructor Gheorghe Bădău

Ansamblul Folcloric “Brădeana” din Sohodol – instructor Oana Joldeș

Ansamblul Folcloric “Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș – coordonator Liliana Stoica

Ansamblul Folcloric “Augustin Bena” al județului Alba

Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza și soliștii vocali

Dumitru Fărcaș, Roxana Reche, Nicolae Plută, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț, Dorina Narița, Maria Filimon, Cătălin Hașa. Conducerea muzicală – Alexandru Pal

20:00 Foc de artificii și urcare pe Muntele Găina

 

Muntele Găina

21:00 Recital susținut de trupa RE-BORN

21:40 Concert extraordinar de muzică folk: Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Vali Șerban, Florin Săsărman

24:00 Discotecă în aer liber alături de animatoare. MC și DJ SEGA, într-un show unic de lumini și efecte speciale

24:00 Foc de artificii și foc de tabără

 

DUMINICĂ, 23 iulie 2017

 

10.00 TE DEUM și ceremonial de depunere coroane în memoria lui Avram Iancu – Erou al Națiunii Române, alături de Tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara ”Augustin Bena” a Județului Alba

10:30 Târgul Național al Meșterilor Populari

11:00 Spectacol extraordinar de folclor

Ansamblul Folcloric “Urmașii Magherilor” din Albeni, Gorj

Ansamblul Folcloric “Doina Mureșului” din Arad

Ansamblul Folcloric “Floarea Barcăului” din Marghita, Bihor

Ansamblul Folcloric din Cluj

Ansamblul Folcloric “Augustin Bena” al județului Alba, alături de: Nicolae Furdui Iancu, Ioana Ardelean, Mirela Mănescu, Leontina Fărcaș, Nicolae Tuhuț, Roxana Reche, Nicolae Plută, Cătălin Hașa, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Narița

Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza

Conducerea muzicală – Alexandru Pal

 

Acces la Muntele Găina

 

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74) – Vidra – Avram Iancu (DJ 762)

Distanță de la Alba Iulia la târg: 105 km

Durată: aproximativ 3 ore, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

FOTO: Foc de tabara si dragoste pe munte, la Târgul de Fete / Sursa foto: Mihai Lazăr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram