Stiati ca Tipografia Mitropolitana de la Alba Iulia este locul in care parintele limbii romane, Diaconul Coresi, a publicat una dintre primele si cele mai cunoscute carti in limba romana „Evanghelia cu invatatura” in anul 1581?
Tipografia de la Alba Iulia a luat locul centrului tipografic din Brasov care a fost primul din Transilvania, infiintat de J Honterus in ianuarie 1533. Chiar inainte de tiparirea Evangheliei cu invatatura, tipografia din Alba Iulia aflata in comitatul Alba Inferioara a dat una dinte cele mai vechi Evanghelii tiparite in tara, o Evanghelie in limba slavona care ar fi fost publicata in 1552. Despre aceasta presupusa Evanghelie s-au pastrat doar mentiuni istorice in opere precum “Bibliografia veche romaneasca” a lui I Bianu si Nerva Hodos.
Tipografia slavona de la Alba a mai tiparit si “Tetraevanghelul slavonesc” in anul 1579 pentru ca abia in 1580 acestia sa inceapa sa lucreze impreuna cu diaconul Coresi pentru tiparirea unora dintre primele carti in limba romana.
Dupa o perioada in care au fost tiparite numeroase carti atat in limba romana, cat si in limba slavona, se presupune ca tipografia din Alba a fost inchisa din ordinul principelui Cristofor Bathori, conducator al Transilvaniei in acea perioada.
Dupa inchiderea tipografiei, Diaconul Coresi, diacon ortodox, traducator si tipograf roman nascut la Targoviste, considerat istoric drept autorul primelor carti in Limba Romana s-a reintors impreuna cu tipograful slavon in Brasov, unde se presupune ca si-ar fi continuat activitatea.
Diaconul Coresi este sarbatorit drept parintele limbii romane pentru munca sa de editare a peste 35 de titluri de carte despre care lingvistii sunt de parere ca ar fi accelerat unitatea lingvistica a poporului si dezvoltarea limbii romane ca limba nationala.