Agenda ta în Alba Iulia

Acasă / #Top5 locuri romantice în Alba Iulia

#Top5 locuri romantice în Alba Iulia

Publicat în: 8 sept.. 2019
Autor: Nicu Neag

Cetatea Alba Iulia este un spațiu care nu lasă indiferent turistul, român sau străin, ci îl transpune într-o poveste. Este locul în care vizitatorii pot trăi experiențe turistice și culturale de neuitat.

Directorul general UNESCO, ambasadorii SUA și Marii Britanii sunt câteva dintre personalitățile marcante care s-au declarat impresionate de cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Iulia. Se înțelege de la sine că nu veți bate drumul până aici degeaba.

Vă prezentăm, mai jos, un #Top5 locuri romantice din Alba Iulia. Ne asumăm de la început că topul nostru nu este exhaustiv, ci doar o înșiruire de recomndări de locuri din Alba Iulia care,în opinia noastră, au „doza“ minimă de romantism.

„Colțul de rai“ de la baza Dealului Mamut

Parcul Dendrologic este unic în România tocmai prin amenajarea sa,  în mijlocul unei păduri. Sfatul  nostru este să vă alocați cel puțin două ore, ca să vă bucurați de  imagini deosebite, să descoperiți peste 1.200 de specii de arbori și plante rare, aclimatizate la Alba Iulia. Altfel spus,  aproape toate speciile românești de arbori și arbuști. În această perioadă,  este locul in care veti descoperi un „ecran“ al culorilor frumoase, unde puteti admira „revolta“ culorilor tomnatice.

Acces Parc: din drumul naţional care duce din Alba Iulia spre Zlatna, la stânga înainte de Miceşti, pe strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit şi apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii.

Parcul Dendrologic Alba Iulia
Parcul Dendrologic Alba Iulia/Foto: Nicu Neag

Program de vizitare Parc Dendrologic: Marţi-Duminică,  între orele 9.00-21.00, ultima intrare este la ora 20.00.

Cost bilet: 2 lei pentru adulți, 1 leu pentru copii.

Transalpina de Mamut

Este una dintre cele mai spectaculoase piste de biciclete din România. Aflată la doar câţiva kilometri de centrul oraşului Alba Iulia, pe Dealul Mamut, mai sus de zona Valea Popii, pista măsoară cu puţin peste 5 kilometri. Traseul leagă, prin pădure, două dintre cartierele oraşului: Miceşti şi Pâclişa. Dificultatea pistei este una de nivel mediu: traseu de urcare pe aproximativ 2 kilometri şi coborâre pe 3,5 kilometri.

Acces: din drumul naţional care duce din Alba Iulia spre Zlatna, la stânga înainte de Miceşti, pe strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit şi apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii.

Şanţurile Cetăţii

De Traseele șanțurilor Cetății, puteți profita plimbându-vă. Un tur al șanțurilor înseamnă 2,7 kilometri. Veți observa că cele patru laturi, de est, nord, vest și sud sunt aproape egale între ele ca lungime și că oferă surprise neașteptate pentru turiști pe întreg parcursul.

Santurile cetatii Alba Iulia
Santurile cetatii Alba Iulia/Foto: Ionuţ Văidean

Program Şanţurile Cetăţii: zilnic, 09.00-22.00

Accesul este liber.

Traseul celor 3 Fortificații

Un traseu turistic, 2 milenii de istorie, 3 fortificaţii. Aşa ar putea fi descriunul dintre locurile din cea mai mare cetate din România care oferă un complex de experienţe pentru vizitatori- Traseul celor 3 Fortificaţii. Este amenajat în zona sudică și sud-estică a Cetății Alba Iulia, având conformația unui muzeu în aer liber, în cea mai mare parte a sa.

Imagine aeriană Traseul celor trei fortificații/Sursa: www.albaiuliaqr.ro
Imagine aeriană Traseul celor trei fortificații/Sursa: www.albaiuliaqr.ro

Program Traseul celor 3 Fortificaţii: zilnic, 10.00-17.00, în sezonul turistic.

Cost bilet: 20 lei/adult şi 5 lei/copii

Traseul turistic „Porțile Cetății“

Străbate Cetatea de la răsărit la apus. Altfel spus,  străbate cele şase porţi ale fortificaţiei, prin dreptul Sălii Unirii, a Muzeului Național al Unirii, a Palatului Principilor Transilvaniei și prin dreptul celor două catedrale, Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Încoronării. Un bun prilej pentru a descifra stilul arhitectural și decorul sculptural.

Traseul Turistic al Porților Cetății/Foto: Ionuţ Văidea
Traseul Turistic al Porților Cetății/Foto: Ionuţ Văidean

Acces şi program Traseul „Porțile Cetății“: liber, non stop.

AlbaIulia pe canalele digitale

Până alegeți momentul în care să vizitați sau revizitați orașul cu cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina,  vă punem la dispoziție un set de soluții digitale:

Pagina de Facebook Municipiul Alba Iulia

Pagina de Facebook Alba Iulia Smart City

Pagina de Facebook a municipiului în limba engleză, Visit Alba Iulia

Pagina www.visitalbaiulia.com

Contul  de Instagram VisitAlbaIulia

Contul de Twitter VisitAlbaIulia

Pagina oficială a municipiului, www.apulum.ro

Subdomeniul turism.apulum.ro.

Pagina web a proiectului Descoperă patrimoniul cultural din Alba Iulia prin QR COD

Documentarul „Amprente celebre în #AlbaIulia“,un adevărat instrument de marketing cultural,  care spune povestea a 30 de personalități de talie națională și europeană care au scris istorie la Alba Iulia.

Blogul oficial de turism, https://viziteazaalbaiulia.ro

Imagine deschidere articol: Traseul turistic „Porțile Cetății“, cea mai umblată cale din incinta fortificației/Sursa foto: Ionuț Văidean

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia