Cetatea Alba Iulia este un spațiu care nu lasă indiferent turistul, român sau străin, ci îl transpune într-o poveste. Este locul în care vizitatorii pot trăi experiențe turistice și culturale de neuitat.
Directorul general UNESCO, ambasadorii SUA și Marii Britanii sunt câteva dintre personalitățile marcante care s-au declarat impresionate de cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Iulia. Se înțelege de la sine că nu veți bate drumul până aici degeaba.
Vă prezentăm, mai jos, un #Top5 locuri romantice din Alba Iulia. Ne asumăm de la început că topul nostru nu este exhaustiv, ci doar o înșiruire de recomndări de locuri din Alba Iulia care,în opinia noastră, au „doza“ minimă de romantism.
„Colțul de rai“ de la baza Dealului Mamut
Parcul Dendrologic este unic în România tocmai prin amenajarea sa, în mijlocul unei păduri. Sfatul nostru este să vă alocați cel puțin două ore, ca să vă bucurați de imagini deosebite, să descoperiți peste 1.200 de specii de arbori și plante rare, aclimatizate la Alba Iulia. Altfel spus, aproape toate speciile românești de arbori și arbuști. În această perioadă, este locul in care veti descoperi un „ecran“ al culorilor frumoase, unde puteti admira „revolta“ culorilor tomnatice.
Acces Parc: din drumul naţional care duce din Alba Iulia spre Zlatna, la stânga înainte de Miceşti, pe strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit şi apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii.
Program de vizitare Parc Dendrologic: Marţi-Duminică, între orele 9.00-21.00, ultima intrare este la ora 20.00.
Cost bilet: 2 lei pentru adulți, 1 leu pentru copii.
Transalpina de Mamut
Este una dintre cele mai spectaculoase piste de biciclete din România. Aflată la doar câţiva kilometri de centrul oraşului Alba Iulia, pe Dealul Mamut, mai sus de zona Valea Popii, pista măsoară cu puţin peste 5 kilometri. Traseul leagă, prin pădure, două dintre cartierele oraşului: Miceşti şi Pâclişa. Dificultatea pistei este una de nivel mediu: traseu de urcare pe aproximativ 2 kilometri şi coborâre pe 3,5 kilometri.
Acces: din drumul naţional care duce din Alba Iulia spre Zlatna, la stânga înainte de Miceşti, pe strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit şi apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii.
Şanţurile Cetăţii
De Traseele șanțurilor Cetății, puteți profita plimbându-vă. Un tur al șanțurilor înseamnă 2,7 kilometri. Veți observa că cele patru laturi, de est, nord, vest și sud sunt aproape egale între ele ca lungime și că oferă surprise neașteptate pentru turiști pe întreg parcursul.
Program Şanţurile Cetăţii: zilnic, 09.00-22.00
Accesul este liber.
Traseul celor 3 Fortificații
Un traseu turistic, 2 milenii de istorie, 3 fortificaţii. Aşa ar putea fi descriunul dintre locurile din cea mai mare cetate din România care oferă un complex de experienţe pentru vizitatori- Traseul celor 3 Fortificaţii. Este amenajat în zona sudică și sud-estică a Cetății Alba Iulia, având conformația unui muzeu în aer liber, în cea mai mare parte a sa.
Program Traseul celor 3 Fortificaţii: zilnic, 10.00-17.00, în sezonul turistic.
Cost bilet: 20 lei/adult şi 5 lei/copii
Traseul turistic „Porțile Cetății“
Străbate Cetatea de la răsărit la apus. Altfel spus, străbate cele şase porţi ale fortificaţiei, prin dreptul Sălii Unirii, a Muzeului Național al Unirii, a Palatului Principilor Transilvaniei și prin dreptul celor două catedrale, Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Încoronării. Un bun prilej pentru a descifra stilul arhitectural și decorul sculptural.
Acces şi program Traseul „Porțile Cetății“: liber, non stop.
AlbaIulia pe canalele digitale
Până alegeți momentul în care să vizitați sau revizitați orașul cu cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina, vă punem la dispoziție un set de soluții digitale:
Pagina de Facebook Municipiul Alba Iulia
Pagina de Facebook Alba Iulia Smart City
Pagina de Facebook a municipiului în limba engleză, Visit Alba Iulia
Pagina www.visitalbaiulia.com
Contul de Instagram VisitAlbaIulia
Contul de Twitter VisitAlbaIulia
Pagina oficială a municipiului, www.apulum.ro
Subdomeniul turism.apulum.ro.
Pagina web a proiectului Descoperă patrimoniul cultural din Alba Iulia prin QR COD
Documentarul „Amprente celebre în #AlbaIulia“,un adevărat instrument de marketing cultural, care spune povestea a 30 de personalități de talie națională și europeană care au scris istorie la Alba Iulia.
Blogul oficial de turism, https://viziteazaalbaiulia.ro
Imagine deschidere articol: Traseul turistic „Porțile Cetății“, cea mai umblată cale din incinta fortificației/Sursa foto: Ionuț Văidean