Cei de la ziarul Adevarul au publicat un articol despre “Transalpina de Mamut”, pista de biciclete de peste 5 kilometri ce leaga, prin padure, doua localitati componente ale orasului Alba Iulia. Pista face legatura intre Micesti si Paclisa, fiind prezentata drept una dintre cele mai frumoase din tara, cu 2 kilometri de urcare si peste 3 kilometri de coborare.
Pista de biciclete de la Alba Iulia este un proiect in valoare de 11 milioane de lei, din care 5 milioane au provenit din fonduri europene, iar restul baniilor au fost asigurati de administratia locala. Pista face parte din proiectul "Valorificarea resurselor turistice naturale in zona Mamut. Parc Dendrologic Dr. Ioan Vlad - Valea Popii, Municipiul Alba Iulia” si a fost finalizata in 2014, fiind in momentul actual deschisa atat albaiulienilor, cat si turistilor amatori de plimbari cu bicicleta in natura. La inaugurarea pistei, in vara anului 2014, primarul orasului Alba Iulia declara:
"Ma bucur ca proiectul nu s-a facut in zadar. Sunt oameni de toate varstele care folosesc sau au descoperit de curand bicicleta. Ce mai trebuie, sa invatam sa respectam pe cei din jur, de exemplu pietonul care a gresit si a intrat pe pista de biciclete, sau sa invatam ca pedalam printre oameni. Este un inceput si vom invata. Avem programe care arata ca putem face multe lucruri cu bicicleta, avem centre de inchiriat biciclete, continuam. Este o zona deosebita si abia astept sa fie plin de oameni, care sa vina in weekend, sa poata sta si la gratar. Alba Iulia, in interiorul orasului, nu are parc (vorbim de peste 4-5 hectare). Nu are pentru ca nu le-au facut, cei care trebuiau sa le faca, s-au gandit la altceva. Acum am legat orasul cat mai mult de aceste zone de padure."
Pista de biciclete si spatiu de agrement
Proiectul este mai amplu decat simpla pista de biciclete, inceputul traseului din zona Valea Popii fiind amenajat drept spatiu de agrement cu 12 foisoare, locuri pentru gratar si parcare atat pentru masini, cat si locuri special amenajate pentru ca vizitatorii sa isi poata lasa bicicletele.
Va functiona in zona si un restaurant, pentru care consiliul local a adoptat in luna martie 2015 o hotarare de concesionare prin licitatie.
Articolul din ziarul Adevarul se incheie cu cateva cuvinte despre istoria si legendele dealului Mamut. Denumirea de Mamut a fost preluata datorita formei dealului, care seamana cu o spinare de mamut si a faptului ca aici, in anul 2009, a fost descoperita o masea de mamut veche de peste 10.000 de ani.