Fara nici o exagerare, se poate spune ca Alba Iulia e unul dintre cele mai bune locuri pentru plimbare din tara. Si, probabil, unul dintre cele mai bune din Europa, la acest capitol. Ne asumam acest superlativ, ca locuitori ai cetatii si vrem sa il credeti si voi, ca turisti ai cetatii.
Sapte la numar, traseele din cetate va ofera acea evadare din cotidian la care visam cu totii, din spatele biroului: o evadare in liniste, in spatii retrase, in aer curat. Tocmai de aceea, dragi iubitori de plimbari perfecte, recomandam cetatea Albei Iulia ca spatiu ideal pentru vizite „la pas”, de la un monument la altul. Ca vorbim de Traseul Portilor, de Traseul celor Trei Fortificatii, de Traseul Eroilor Neamului Romanesc sau de traseele din santuri, important e ca toate se leaga intre ele, putand fi vizitate intr-o singura zi.
Notati-va, deci, Traseul celor Trei Fortificatii. Prin gradul de conservare, putem spune ca este inconfundabil, fiind ca o masina a timpului care atrage, saptamanal, zeci de turisti. Contine vestigiile a trei cetati, provenind din epoci distincte, si anume Castrul Roman, cetatea medievala si cetatea de tip Vauban. Zi de zi, pe Traseul celor Trei Fortificatii, soldatii in uniforme de secol XVIII, flintele si defilarile sunt o priveliste absolut obisnuita, ca si cand v-ati intoarce in timp. Totodata, fiti acolo in fiecare sambata, la ora 12.00, cand tunurile executa salve de onor in cinstea drapelului Albei Iulia.
Un alt traseu este al Portilor. Desfasurat de-a lungul portilor cetatii, traseul va duce, efectiv, de la prima la ultima poarta, prilej cu care veti descoperi frumusetea lor iesita din comun. Poarta a III-a, de pilda, e considerata cel mai important monument baroc din Transilvania, cu elemente sculpturale de un dinamism vulcanic. Un alt traseu, de asta data important pentru identitatea noastra, ca romani, e Traseul Eroilor Neamului Romanesc. Se refera la rascoala taraneasca din 1784, include spatiile de detentie ale martirilor Horea, Closca si Crisan si leags celula lui Horea, temnita si locul de supliciu.
Alte patru trasee, care practic inconjoara cetatea prin santurile ei, sunt traseul nordic, sudic, estic si vestic, aproape egale intre ele ca lungime si spectaculozitate. Pe fiecare exista piste pentru promenada si cicloturism, pentru role si calarie. Totodata, sunt spatiile ideale pentru refugiu de lectura si meditatie, cum sunt si pentru fotografie. Atmosfera este, asadar, profund turistica si profund occidentala.