Traseul celor Trei Fortificatii - istoria a doua milenii intr-o singura cetate!

Publicat în: 
12 septembrie 2014

Cum poti sa calatoresti intr-o singura zi prin istoria a doua milenii din trei epoci diferite si printre vestigiile a trei fortificatii construite succesiv pe aceeasi locatie? Ei bine, Traseul celor Trei Fortificatii din Alba Iulia, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, le cuprinde pe toate; daca ajungeti in oras si alegeti acest traseu, veti avea posibilitatea sa vizitati dintr-un foc trei vestigii memorabile: Castrul Roman (106 d.Ch.), Cetatea Medievala (sec. XVI-XVII) si fortificatia de tip Vauban Cetatea Alba Carolina (sec. XVIII). Veti asista, cu aceasta ocazie, si la ceremonialul schimbului de Garda.

TIMP ALOCAT: Parcurgerea traseului nu dureaza mai mult de doua ore.

PROGRAM: In sezonul turistic, programul de vizitare este intre 9:00 si 21:00.

TARIF: 10 lei/adult si 5 lei/copii

Iata, pe scurt, care este Traseul celor Trei Fortificatii:

Parcursul lui incepe de la Poarta Monetariei Principatului Transilvaniei, care a fost construita pe locul unde, odinioara, existau o biserica si o manastire (1294), ambele inchinate Sfantului Duh si apartinand calugaritelor benedictine. Dupa desfiintarea lor, a fost instituita Monetaria Principatului (locul in care au inceput sa se bata monede inca din secolul XVII) si mai tarziu, Monetaria Imperiala, care a functionat aproape 180 de ani.

Pe partea dreapta se afla Poarta de Sud a Castrului Roman (sau Poarta Principalis Dextra, cum se mai numea) – cu o parte din zidul fortificatiei romane (106 d.Ch). Ideea construirii acestui castru a fost legata de cantonarea in aceasta zona a Legiunii a XIII-a Gemina, care trebuia sa pazeasca tinutul aurifer si drumul de transport al aurului catre Roma. Fiind construit pe o suprafata de aproximativ 37ha, castrul avea cate o poarta pe fiecare latura. Poarta de Sud este singura care mai poate fi admirata in prezent. Nu va ganditi ca, fiind prea alba (in urma reconstituirii) si neavand patina timpului ea nu mai seamana cu ce era odinioara. La urma urmei, spun istoricii, Balgrad – vechea denumire a orasului – inseamna „orasul alb”, iar noua denumire, Alba Iulia, inseamna acelasi lucru. Numele i se trage de fapt de la calcarul alb de la Ighiu, care era exploatat inca de pe timpul romanilor.

In Tabara Militara, urmatorul obiectiv al traseului, veti fi intampinati de hangite si hangii imbracati in costume de epoca, pentru ca tabara este amenajata ca o zona de agrement. Aici puteti sa va relaxati cat va pofteste inima, in timp ce sorbiti o bautura rece servita intr-o cana de lut cu sigiliu, aidoma locuitorilor cetatii de alta data.

Urmeaza Platforma de artilerie, una dintre atractiile acestui traseu. Veti vedea trei tunuri de epoca, inca functionale. Daca va nimeriti prin preajma lor sambata la ora 12:00, veti avea si ocazia sa le vedeti executand o salva de onor in cinstea drapelului municipiului Alba Iulia, arborat pe zidul Cetatii Alba Carolina. Tunurile au fost fabricate in atelierele cetatii, amenajate in secolul XVI; arsenalul si cazarma de artilerie au aparut abia in prima jumatate a secolului XVIII.

Aleea pavata duce apoi spre „Locul de belvedere”, de unde puteti admira intreaga panorama a orasului, precum si varful bisericii construite de Mihai Viteazul. Pe traseu va veti intalni, de asemenea, cu cavaleri imbracati in haine de epoca.

Tunelul de acces catre Platforma de Artilerie sau „tunelul de retragere” al Bastionului Sf. Eugeniu facea legatura intre platformele de artilerie si partea superioara a zidurilor fortificatiei.

Camera de Garda a Cetatii Medievale (actuala Sala a Armelor) a fost reconstituita pastrandu-se decorul acelor epoci. In 1715, dupa ce au inceput lucrarile la Alba Carolina, aceasta camera a functionat ca si brutarie, iar in cele doua cuptoare se cocea painea pentru toti locuitorii cetatii. Cuptoarele au functionat pana aproape de zilele noastre (inceputul secolului XX).

In apropiere se afla Bastionul „Bethlem”, bastionul de sud-est al Cetatii Medievale, realizat in timpul domniei principelui Gabriel Bethlem (1613-1629).

Traseul celor Trei Fortificatii se incheie cu Cetatea Alba Carolina, care ramane cea mai impresionanta pentru turisti, pentru ca inglobeaza intre zidurile ei toate celelalte fortificatii. Prima piatra de temelie a Cetatii a fost pusa la 4 noiembrie 1715, de catre generalul Steinville, comandantul trupelor imperiale austriece din Transilvania, impreuna cu Stefan Kornis, guvernatorul Transilvaniei, si Giovanni Visconti Morando, arhitectul italian care a proiectat fortificatia.

Ridicarea fortaretei trebuia sa aiba o dubla semnificatie: sa apere orasul si intregul Ardeal de invaziile turcesti si sa ofere lumii imaginea unui imperiu solid. Planurile au fost trimise la Viena, pentru a primi aprobarea Printului Eugeniu de Savoia. Pana si numele l-a primit dupa cel al imparatului austriac in timpul caruia a fost ridicata: Carol al VI-lea.

Fortificatia de tip Vauban este cea mai reprezentativa din Romania si are o valoare arhitecturala deosebita. De altfel, centrul istoric al orasului Alba Iulia se afla pe lista de asteptare a Romaniei pentru includerea in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Insa mai multe informatii despre istoria acestei cetati veti gasi AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram