Un mare aven

Publicat în: 
2 august 2018

Împătimiţii peşterilor îi mai spun şi 1 Mai; peştera 1 Mai, după ziua în care primul picior de explorator a trecut pragul acestui uriaş Aven din Şesuri. Atât de uriaş însă, încât deţine cea mai înaltă scurgere parietală din Carpaţi şi, mai ales, una din cele mai mari adâncimi carstice din ţară.

 

Peștera se află într-o depresiune îngustă, ca o pâlnie, pe cumpăna de ape dintre bazinul Văii Ocoale şi cel al Văii Gârda Seacă. O veți găsi la doar 500 m de gura Peşterii Scărişoara, fiind cuprinsă în platoul Ocoale – Scărişoara, parţial despădurit. Cât despre acces, există două căi, ambele rutiere, asfaltate. Una porneşte din Gârda de Sus, pe DJ 750 din DN 75, preţ de 19 km, până la drumul care duce la Gheţarul Scărişoara şi, apoi, la Avenul din Şesuri. Celălalt traseu începe tot din Gârda de Sus, dar urmează DC 132, ce trece prin Gârda Seacă, după care urcă pe dreapta un drum care străbate satul Munună și ajunge la Gheţar.

 

Ca şi în cazul Avenului din Hoanca Urzicarului, contează enorm priveliştile de până la peşteră. Aşa că, oricât de greu este urcuşul, veți uita de efort. Totul ţine de frumuseţea cuceritoare a acestui ţinut cu versanţi puternic împăduriţi, cu colibe, garduri de lemn şi poieni, de un pitoresc absolut. Plus de asta, de jur-împrejurul rezervaţiei sunt culmi domoale, netede (de unde şi toponimul de „Şesuri”), creând contrast faţă de încăperile peşterii, care au o adâncime de 220 m.

 

Într-un clasament din 1982, ocupa locul şapte între avenele cu cele mai mari diferenţe de nivel din ţară. În plus, Avenul din Şesuri posedă cea mai mare scurgere parietală – peste 30 m – din carstul Munților Carpați, ca atare interiorul se impune, în primul rând, prin grandoare. Peştera 1 Mai se impune ca un complex de galerii etajate, însumând nu mai puţin de 4.270 m, după cele mai recente măsurători. Interiorul abundă de puţuri, praguri, cascade, marmite, fiind spectaculos dar solicitant în explorare, ceea ce obligă la folosirea unui echipament adecvat şi a tehnicii de coardă, accesibilă doar celor antrenaţi.

 

IMPORTANT: pentru a vizita peștera, luați legătura cu Administrația Parcului Natural Apuseni, care oferă ghid specializat (www.parcapuseni.ro). Informații referitoare la ghizi se află la pensiunile din zonă.

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram