Una dintre imaginile mai puţin cunoscute ale Principelui Gabriel Bethlen o descoperim într-un tablou semnat de un pictor născut în judeţul Alba. Lucrarea se păstrează la Galeria Națională de Artă din Budapesta.
Unul dintre celebrii stăpâni ai Palatului Principilor din Cetatea Alba Iulia a fost principele Gabriel Bethlen. A condus destinele Principatului Transilvaniei între 1613-1629. Deși a renunțat la tronul Ungariei, a visat al cel al Poloniei, precum și la titlul de „rex Daciae”, adică la unirea celor trei țări românești sub stăpânirea sa. A fost un principe în vremea căruia Alba Iulia a cunoscut o perioadă de înflorire, atât edilitară, cât și culturală.
Tot de numele său se leagă şi întărirea Cetăţii medievale Alba Iulia cu două bastioane de cărămidă, ulterior înglobate în fortificația bastionară pe care o vedem şi-n zilele noastre. Din dorința de a transforma Alba Iulia într-un Heidelberg al Europei de răsărit, a înființat Colegiul Academic care-i poartă numele. Ulterior, instituția a fost ridicată la rangul de școală academică, cu trei facultăţi: Teologie, Filosofie şi Filologie.
Gabriel Bethlen, într-un tablou mai puţin cunoscut
La curtea princiară de la Alba Iulia a cultivat elitele culturale și artistice, transformând capitala, Alba Iulia, într-un epicentru al învățământului și al tiparului, cu evidentul scop de a răspândi cunoașterea prin cuvântul scris și tipărit.
Un tablou mai puţin cunoscut, intitulat "Bethlen Gábor tudósai között" (n.a. Gabriel Bethlen printre învățații săi), îl înfăţişează pe principe în bibliotecă, înconjurat de cărţi şi invitaţii săi.
Lucrarea, datată 1870, este semnată de pictorul Géza Dosa, născut la Aiud (1846-1871). Tabloul se păstrează la Galeria Națională de Artă din Budapesta.
„Urmele“ Principilor Transilvaniei
Palatul Principilor din Cetatea Alba Iulia este locul ideal unde „urmele“ Principilor Transilvaniei pot fi reunite expozițional, împrumutate sau gestionate temporar pentru a reface segmentul de istorie lipsit din aproape toate spaţiile muzeistice locale.
Nicăieri în toată Transilvania, nu se vede vreo galerie a principilor ei. Ceea ce a rămas de pe urma lor s-a împrăștiat la Budapesta, Cluj și București, înaintea anului 1918. Doar o mică parte se găsește la Alba Iulia, în Biblioteca Batthyaneum, recuperat din arheologie la Catedrala Romano-Catolică.
Revitalizarea Palatului Principilor
Corpul principal al Palatului Principilor din Cetatea Alba Iulia este restaurat prin proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“, în valoare de 5 milioane de euro, finanțat prin Programul Operațional Regional.
În primul rând, se dorește amenajarea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei, în care să fie valorificate vestigiile din vremea în care Alba Iulia era capitala Transilvaniei. Noua atracție ar urma să ducă la creșterea de peste zece ori a numărului de turiști.
#Curiozităţi despre #AlbaIulia
Articolul este prezentat în cadrul campaniei #Curiozităţi despre #AlbaIulia, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro. #Curiozităţile ne pot ajuta să compunem, ca într-un puzzle, o altfel de poveste despre #AlbaIulia , una care ne va face să (re)descoperim oraşul cu alţi ochi.
Sursa imaginii-via Dr. Doina Hendre Biro: http://www.artchive.com/web_gallery/G/Geza-Dosa/Bethlen-Gabor-tudosai-kozott-(vazlat),-1870.html
Vă recomandăm să citiţi şi:
Campanie: #Curiozităţi despre #AlbaIulia
#Curiozităţi: Straja în Apulum
#Curiozităţi: Legenda întemeierii oraşului medieval
#Curiozităţi: „Muştele“ Principesei Apafi a Ardealului
#Curiozităţi: Spitalul militar sovietic din liceu
#Curiozităţi: Galambovendéglő-un restaurant pitoresc la 1900
#Curiozităţi despre #AlbaIulia: Atributele cochetăriei la 1900
#Curiozităţi despre #AlbaIulia: „Cercul” lui Visconti