Cu toate că nu mulți au auzit de ea, Peștera Pojarul Poliței se află de mult în topurile exploratorilor. E una dintre peşterile româneşti de categoria I, de valoare mondială, interesantă, deci, și pentru speologilor străini. Dar nu clasamentele îi atrag pe turişti, ci farmecul locului. Proporţiile. Frumuseţea sa greu de pus în cuvinte. Iată deci, peştera Pojarul Poliţei, aşa cum e ea. O peșteră aflată la cota 980, cu o lungime de circa 500 m. Poftiți înăuntru!
Aflată în gestiunea directă a administrației Parcului Natural Apuseni, peștera reflectă din plin ţinutul puternic carstificat al Munţilor Bihor. Este situată în partea lor de sud-est, pe stânga Pârâului Gârdişoara și presupune un acces relativ dificil. Acesta porneşte din Gârda de Sus, pe DJ 750, cale de 18 km pe Valea Ordâncuşii, după care continuă prin satul Gheţar. De acolo veți urca pe o potecă marcată, care se bifurcă într-o poiană. La dreapta (spre vest) aceasta duce la Gheţarul de la Scărişoara, pe când la stânga (spre sud) cărăruia coboară, câteva sute de metri, până la peştera Pojarul Poliţei. Dacă veți merge şi mai departe, veți găsi în apropierea aceleiaşi poteci Izbucul Poliţei.
Dacă vă atrag peşterile, pentru belşugul lor uluitor de galerii, fiți convinși că veți adora Pojarul Poliţei. Între rezervaţiile Parcului Natural Apuseni e un fel de cireaşă de pe tort, grație exuberanţei neobişnuite a interiorului, care cuprinde săli mari, culoare înguste, lacuri temporare, coloane, stalactite, stalagmite, scurgeri de ape pe pereţi şi coralite. Copleşitor, într-un cuvânt, putând fi asociat decorurilor de gotic flamboaiant... Ca atare, este una dintre peşterile ideale pentru fotografie subterană.
IMPORTANT: peștera nu este amenajată turistic. Pentru a o putea vizita, luați legătura cu Administrația Parcului Natural Apuseni, care oferă ghid specializat (www.parcapuseni.ro). Informații referitoare la ghizi se află la pensiunile din zonă.
Acces la Peștera Pojarul Poliței
Rută: Alba Iulia – Albac (DN 74 A) – Gârda de Sus (DN 75)
Distanță de la Alba Iulia la peșteră: 120 km
Durată: aproximativ 2 ore 30 minute, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă