Urbingo Centenar - descopera Alba Iulia printr-un joc

Publicat în: 
1 februarie 2018

 

Ai la dispozitie o harta cu explicatii si carti de joc, iar tu trebuie sa colinzi o parte relativ mica din cetate si din partea de jos a orasului pentru a descoperi locurile exacte de pe harta. E fun, e de incercat!

Singur, in doi, in familie, intr-un grup de prieteni sau mai multe echipe care concureaza, poți afla povestea monumentelor istorice din orașul Unirii, plimbându-te și descoperind indicii pe care unii dintre locuitori nu le-au ghicit (cazul nostru).

Te-am facut curios? Haide sa iti povestim cat de palpitant a fost cand ne-am jucat noi, dar inainte ar trebui sa intelegi ce este urbingo, de ce se numeste urbingo centenar si cum se joaca.

Urbingo Centenar

Este un joc artistic - interactiv, desfasurat in jurul valorilor fundamentale ale evenimentului Marii Uniri. Elementul de baza al jocului este Rezolutia de la Alba Iulia, citita la 1 Decembrie 1918. Prin acest proiect, initiatorul, Cartierul Creativ Carolina, doreste armonizarea celor doua componente fundamentale ale Centenarului Marii Uniri, si anume componenta comemorativa si cea de celebrare.

De unde ideea jocului Urbingo?

De la asociatia lituaniana Laimikis.lt, specializata pe cercetarea si dezvoltarea jocurilor urbane, care în parteneriat cu Universitatea Tehnica din Vilnius, a creat acest joc. In ianuarie 2017 a avut loc un workshop organizat de in Alba Iulia de grupul Cartierul Creativ Carolina in colaborare cu Laimikis.lt. Tema workshop-ului a fost relevanta si posibilitatile de implementare a ideii de joc urban pentru orase istorice precum Alba Iulia. Iar acum, taa-daam, ne putem bucura de joc, fie ca suntem localnici sau turisti.

Ce contine jocul?

Fiind un joc urban si un ghid alternativ dedicat cartierelor istorie, Urbingo Centenar te invita sa explorezi partea nevazuta a orasului, urmarind o harta si folosind un set de carti de joc.

Harta acopera zona jocului. Aceasta contine informatii despre contextul istoric si episoadele emblematice. Atunci cand este folosit de unul singur, timpul alocat jocului este de aproximativ o ora. Organizatorii jocului au o harta cu numerele care arata locul corect al elementelor ascunse si fragmente panoramice.

Cartile de joc reprezinta o arhiva interactiva a zonei istorice. Exista diferite categorii de elemente printre cartile de joc; te-am avertizat ca unele dintre ele sunt mai greu de gasit, dar nu renunta, mai cauta!

Scopul jocului este sa gasesti locul obiectelor prezente pe cartile de joc cu fotografii. Poti marca in bulinele de pe harta locurile in care le-ai gasit sau poti fotografia elementele din aceleasi unghiuri ca in imaginile originale.

Ia aminte la detalii si bucura-te de comorile orasului Alba Iulia!

Experienta noastra

Duminica. Ploaie. 2 fete. 1 umbrela. 1 ora.

Cred ca ploaia ne-a ajutat sa ne grabim putin in a gasi indiciile mult cautate, asadar poate fi jucat ori pe ploaie, ori pe vant, ori pe ninsoare (aveti grija doar sa nu vi se ude harta).

Trebuie sa recunosc ca la inceput ne-am lasat duse de val si incercam sa ne dam seama unde sunt indiciile respective fara sa ne plimbam pana la pin-ul de pe harta. Se pare ca memoria noastra nu este atat de buna pe cat ne-am imaginat asa ca ne-am luat umbrela in spinare si am plecat prin Cea mai Mare Cetate din Romania, la pas, intr-un decembrie a lui 2017.

Marea majoritate a indiciilor le-am gasit si le-am fotografiat, insa mai tarziu am aflat ca, de fapt, unele pin-uri erau puse pe harta doar pentru a ne debusola si, din acest motiv, nu am reusit sa ne incadram in timpul acordat - 1 ora.

Nu vreau sa iti ofer raspunsurile, pot doar sa iti spun ca trebuie sa urmaresti atent orice perete, orice trotoar, orice obiect care e in jurul punctului in care se afla indiciul de pe harta.

Un sfat ar fi sa te organizezi inca de la inceputul jocului asupra ordinii punctelor de pe itinerariul pe care il vei parcurge.

In rest, bucura-te de joc, de istoria orasului si de timpurile pe care le traim - 100 de ani de la Marea Unire.

Sesiunile de joc vor fi anuntate pe pagina de Facebook a Cartierului Creativ Carolina, odata cu incalzirea vremii.

Va invit sa ii urmariti acolo sau pe website-ul dedicat proiectului.

 

Ioana Sasu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram