Urme dacice, la Piatra Craivii

Publicat în: 
12 martie 2018

Dacă mulți urcă pe Piatra Craivii strict pentru priveliști, există, totuși, câțiva care merg acolo doar pentru că le place istoria. Mai exact, istoria dacilor. Pe Piatra Craivii se află cetatea dacică Apoulon, găsită accidental în timpul unor săpături arheologice, acum peste 50 de ani. Fiți gata pentru descoperirea unei cetăți ce nu vă va impresiona prin ziduri ample, creneluri și turnulețe cu steag în vârf. Cetatea e, de fapt, rămășița a ceea ce era cândva. Merită, însă, s-o cunoașteți. Dacă vă aflați în Alba Iulia, drumul până acolo vă va lua cam 2 ore în total.

 

Însă până să cunoașteți propriu-zis cetatea, poate ar fi bine să știți cam ce fel de drum vă așteaptă până acolo. De la ieșire din Bucerdea Vinoasă, urcarea se face pe jos, pe o distanță de 6 km, pe potecă marcată. Drumul este lung, obositor, abrupt pe alocuri, iar acesta este doar începutul, am putea spune. Adevăratul efort de urcare începe de la baza Pietrei Craivii. Versantul este stâncos, abrupt, nemilos pentru cei cu inimi slabe.

 

Efortul, însă, merită din plin, pentru că tocmai la baza acestui mare versant se află cetatea. Formele ei, roase de vând de-a lungul veacurilor, pot fi ușor identificate. Ele constau în șiruri de piatră cioplită, care formează un soi de culoar și care e net diferențiabilă de restul stâncilor dimprejur.

 

Cetatea era construită strategic, de aici putând fi supravegheat accesul spre munte; de altfel, Piatra Craivii oferea spațiul ideal de locuire: poziție strategică; zăcăminte metalifere; izvoare de apă. Cercetările au scos la iveală faptul că cetatea avea dimensiunile de 67x36 m și că era clădită dintr-un zid gros de 3 m, așezat pe stâncă.

 

De asemenea, s-a constatat că tehnica de construcție e diferită de cea utilizată în așa-numiții Munți ai Orăștiei, astfel că cetatea (din care azi se mai văd rămășite pe traseul de urcare, așadar pe latura nord-vestică a masivului) impresionează prin arhitectură complexă (clădiri cu caracter civil, militar şi spiritual, ateliere, gropi de provizii sau cu depuneri de ofrande).

 

Civilizația pe Piatra Craivii, însă, nu se oprește la antichitate, ci continuă cu evul mediu. Există urme ale unei cetăți medievale, parțial suprapusă celei dacice, însă sunt greu de identificat. Cu atât mai puțin de fotografiat.

 

Acces la cetatea dacică de la Piatra Craivii

 

Rută: Alba Iulia – Șard (DN 74) – Bucerdea Vinoasă (DJ 107 H)

Descrierea rutei: trei căi de acces există spre cetatea de la Piatra Craivii și, cu toate că nici una nu e asfaltată, sunt practicabile de către orice tip de mașină. Un drum pornește din satul Craiva, altul din satul Cricău, iar al treilea din satul Bucerdea Vinoasă. Acesta din urmă e mai indicat, totuși, pentru mersul pe jos iar distanța de parcurs e de 6 km (care pot fi făcuți în două ore). Toate trei variantele sunt potrivite mai degrabă pentru off-road, în special pentru mountain-biking, pentru motociclism enduro și pentru iubitorii de 4x4.

Distanţă de la Alba Iulia la cetate: 20 km

Durată: aproximativ 2 ore 30 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Foto: Piatra Craivii, într-o zi toridă de iunie / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram