Valea Frumoasei. Nu întâmplător

Publicat în: 
21 august 2017

Verde, calm, vast – sunt atributele unui loc perfect pentru vacanța la munte, mai ales acum, în august-septembrie. Locul se numește Valea Frumoasei și este, vă garantăm, ceea ce vă închipuiți că înseamnă muntele, ca refugiu.

Valea Frumoasei, în miez de iulie / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Valea Frumoasei, în miez de iulie / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Una din cele mai vaste și odihnitoare spații din arealul montan Șureanu-Cindrel e Valea Frumoasei, pe granița dintre județele Alba și Sibiu. E un loc atât de pictural și de intens, încât însuși romancierul Mihail Sadoveanu a căutat în fel și chip să-l descrie, să-l povestească, să-l „dea” mai departe celor ce nu l-au văzut. Într-un cuvânt, Valea Frumoasei este o întindere imensă de poieni, udate de apa râului Frumoasa.

 

De fapt, secretul splendorilor de acolo se află în felul în care acest râu de munte – încărcat de păstrăv și aflat, în mod incredibil, la același nivel cu drumul – deschide și închide pajiștile prin șerpuirile lui. E o împăcare deplină între apă și iarbă, între apă și copac, iar cărările din Valea Frumoasei fac ca orice disconfort citadin să se evapore, aici. Dacă e vreun rai al turistului, alcătuit doar din vegetație și apă, atunci el are un nume: Valea Frumoasei, ținut al popasului, al cortului, al liniștii, care, iată, nu întâmplător se numește așa.

Pustiu, neumblat, în Valea Frumoasei / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Pustiu, neumblat, în Valea Frumoasei / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Aici, la 1.300 m altitudine, cuvântul de ordine e nemişcarea. Toate sunt ca la începutul lumii, cu copaci crescuţi din aceeaşi tulpină, cu cărări sălbatice din rădăcini de brad, cu păşuni grase, necălcate, de zici că toate s-ar fi retras din cale tăcerii care cuprinde Frumoasa.

 

Acces pe Valea Frumoasei

 

Acces: Alba Iulia – Sebeș (DN 1) – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C) – Valea Frumoasei (DJ 106 N)

Descrierea accesului:

Distanța de la Alba Iulia la Valea Frumoasei: 100 km

Durată: aproximativ 2 ore 30 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram