Stâncile enorme, verticale, care se văd deasupra cascadei Vânătarelor Ponorului, sunt vinete. Și au dat locului numele de Vânătarele Ponorului, (adică vânătăi), sporind și mai mult personalitatea acestui spațiu stâncos, abrupt, neprietenos. Terifiant, am putea chiar adăuga, având în vedere că prăpăstiile care se cască ating 100 m. Nici o grijă, însă, există acolo un balcon special amenajat, ca să vă bucurați de peisaj. Iar drumul până acolo, dacă vă aflați deja în Alba Iulia, vă va lua doar 2 ore.
Din punctul nostru de vedere, Vânătarele Ponorului presupun cea mai interesantă călătorie pe care o puteți face în județul Alba. Drumul până acolo, urcarea pe munte, panoramele cu căpițe de fân și grajduri, cascada de aproape 100 m înălțime și hăurile amețitoare sunt ceea ce fac din acest loc o excepție.
Întâi de toate, cum spuneam, e frumusețea drumului până la rezervație. El începe din centrul satului Sălciua de Jos (la dreapta pe direcția Câmpeni – Turda), pe DC 130. Treci două poduri, după care continui la dreapta pe un drum îngust cât pentru o mașină. Apoi urcă tot mai abrupt şi în serpentine tot mai strânse, până ce iese din pădure, pentru ca restul drumului să continue într-un platou montan neobişnuit de frumos. Drumul este asfaltat până sus, astfel că urcarea va fi o plăcere pentru orice şofer.
Apoi, e urcarea pe munte, pe jos, printre grajduri părăsite și pășuni alpine. E un parcurs excepțional de frumos, finalizat cu sunetul asurzitor al apei, la capătul traseului. Este cascada rezervaţiei.
Iar apoi e priveliștea. Adică un perete enorm, pătat de fâşiile vineţii ale apelor de precipitaţii, de unde şi numele arhaic de „vânătare” (adică vânătăi). Rezervaţia (lungime 150 m, lățime 100 m, adâncime 80 m) conţine un uriaș aven oval, numit Vânătarea (680 m alt. max.). În fundul ei se află peştera Dâlbina, în care dispar apele văilor Ponorului, Poienii și văii Seci, pentru a apărea în capătul celălalt, în Huda lui Papară. De altfel, ca şi în cazul Hudei, aici s-au produs tot soiul de prăbuşiri, care au dus la formarea pereţilor abrupţi. Mai mult decât atât, cele două rezervaţii sunt unite.
Rută: Alba Iulia – Aiud (E 81) – Rimetea – Buru (DJ 107 M) – Ocoliș – Sălciua (DN 75) – Sub Piatră
Distanţă de la Alba Iulia la rezervație: 100 km
Durată: aproximativ 2 ore minute, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă
FOTO SUS: Priveliște din balcon, la Vânătarele Ponorului / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă