Împărați, regi, voievozi, oameni de cultură, personalități politice și militare, din spații și timpuri diferite, care și-au legat pentru totdeauna numele de Alba Iulia vor fi aduse sub sub aceeași „umbrelă“ vizuală, prin intermediul unui film documentar.
Filmul își propune să „sudeze“ epoci istorice, culturale diferite, personaje din timpuri diferite, de etnii și preocupări diferite, să promoveze diversitatea, toleranța, să ne arate că Alba Iulia a fost și este un spațiu al multiculturalismului, al conviețuirii interetnice și interconfesionale. Documentarul, cu o durată de 25 de minute, subtitrat în 5 limbi de circulație internațională (Engleză, Maghiară, Germană, Italiană, Franceză), va aduce sub aceeași „umbrelă vizuală“ personalități de talie națională și internațională, care au domnit aici, s-au încoronat, au luat decizii importante, au înființat școli de renume, au făcut descoperiri notabile, au organizat evenimente memorabile, au sprijinit financiar Cetatea, au ridicat edificii civile, militare, de cultură.
Primele amprente vizuale…în #AlbaIulia sunt sintetizate în teaser-ul prin care este promovat documentarul. Ghidul care pășește pe urmele oamenilor celebri ne poartă prin locuri cu valoare simbolică deosebită: Sala Unirii și Catedrala Încoronării. Cel mai important eveniment petrecut la Catedrala Încoronării a fost cel din 15 octombrie 1922, când Regele Ferdinand și Regina Maria s-au încoronat ca Suverani ai României Mari. Inedit este faptul că, aici, ghidul se „întâlnește“ cu Ferdinand și Maria, prin intermediul personajelor istorice cu aceleași nume.
Sunt doar două dintre cele 25 de personalități care și-au legat pentru totdeauna numele de Alba Iulia, care vor fi aduse în prim plan prin intermediul documentarului.
„Alba Iulia-O istorie vizuală prin «amprente» celebre“ este proiectul prin care municipalitatea va exploata vizual o parte din patrimoniul cultural imaterial de excepție cu care este înzestrat orașul. Proiectul este derulat de Primăria Municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918“, Muzeul Național al Unirii și Societatea comercială Apulum S.A, și este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul, cu o valoare totală de 53.262 de lei, este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) cu 39.936 de lei (74,98 %). Societatea comercială Apulum S.A. din Alba Iulia contribuie cu 8.000 de lei (15,2%), iar Primăria Alba Iulia cu 5.326 lei (10%).
Proiectul se va finaliza în 15 noiembrie 2017.
Imagine deschidere articol:Personajul istoric care-l interpretează pe Mihai Viteazul
Nicu Neag