„Amprente celebre în #AlbaIulia“ este documentarul care exploatează vizual o parte din patrimoniul cultural de excepție cu care este înzestrat orașul. Filmul va fi folosit ca instrument de promovare a orașului cu cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina.
Realizarea filmului a fost posibilă prin proiectul „Alba Iulia-O istorie vizuală prin «amprente» celebre“, derulat de Municipiul Alba Iulia, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Este unul dintre cele mai importante proiecte care valorifică zestrea culturală a orașului.
Marketing cultural
Documentarul spune povestea a 30 de personalități (față de 25 asumate prin cererea de finanțare ) care au scris istorie la Alba Iulia. Altfel spus, ne arată locurile din Alba Iulia pe unde au trecut, domnit sau își dorm somnul de veci personalități de talie națională și europeană, pe care le-am numit generic „oameni celebri“. Vorbim de Mihai Viteazul, Iancu de Hunedoara, principele Gabriel Bethlen, regele Ludovic cel Mare al Ungariei, împăratul Carol al VI-lea de Habsburg, împăratul Iosif al II-lea, Horea, regele Ferdinand I al României, generalul francez Henry Berthelot, poetul Martin Opitz, episcopul savant Ignác Batthyány, șef-rabinul Ezekiel Paneth, Adalbert Cserni(cel care a înființat primul muzeu al orașului), John Smith(aventurierul care i-a îndemnat pe englezi să colonizeze America) etc.
În cele 28 de minute ale filmului (față de 25 asumate prin cererea de finanțare) sunt promovate idei ca: diversitatea, toleranța, multiculturalismul, conviețuirea interetnică și interconfesională.
În realizarea documentarului au fost implicate și personaje istorice din trupele de reconstituiri istorice existente în oraș: Garda Apulum, Garda Națională de la Alba Iulia, Personajele istorice ale Muzeului Național al Unirii, Garda Cetății. Astfel, avem ocazia să aflăm povestea personalităților chiar de la personajele istorice care le întruchipează și le duc faima din trecut în viitor.
Filmul va fi folosit ca instrument de marketing cultural, de promovare a orașului cu cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina, în rândul turiștilor români și străini. Documentarul are subtitrări în limbile: maghiară, germană, engleză, franceză și italiană.
Din datele noastre, inițiativa realizării unui astfel de documentar este unică în România.
În proiect este implicată și tânăra generație. Imaginea a 25 de personalități, a căror poveste o spune documentarul, este adusă în atenția publicului larg și prin intermediul unor portrete, realizate de către un grup de elevi de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia. Lucrările au fost realizate în regim de volunatariat, iar materialele necesare asigurate de către Municipiul Alba Iulia, din bugetul proiectului. Portretele au fost expuse în cadrul evenimentului de lansare a filmului documentar. Ulterior, lucrările vor intra în patrimonul Municipiului Alba Iulia și vor fi expuse într-un loc accesibil publicului larg.
Proiectul este derulat de Municipiul Alba Iulia, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918“, Muzeul Național al Unirii și Societatea comercială Apulum S.A.
Proiectul, cu o valoare totală de 53.262 de lei, este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) cu 39.936 de lei (74,98 %). Societatea comercială Apulum S.A. din Alba Iulia contribuie cu 8.000 de lei (15,2%), iar Primăria Alba Iulia cu 5.326 lei (10%).
Imagine de deschidere: Personajul istoric care-l interpretează în documentar pe arhitectul Cetății Alba Carolina, Giovanni Morando Visconti
Nicu Neag