Primul, și deocamdată, singurul muzeu de artă sacră din România se află în Cetatea Alba Carolina. Locul, denumit generic Museikon, este amenajat în clădirea primului spital militar din România şi este în ton cu tehnologiile veacului în care trăim.
Odată intrați în cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina, trebuie să ajungeți pe strada Unirii, în zona Catedralei Încoronării. În imediata apropiere, la nr.3, o ulicioară vă duce la o clădire albă, luminoasă și primitoare. Și, dacă tot ați ajuns aici, vă recomandăm să vă alocați cel puțin o oră ca să-l descoperiți pe îndelete.
Vă prezentăm, mai jos, cel puţin zece motive pentru care merită să-l treceţi pe lista obiectivelor ce merită să fie descoperite în detaliu:
Două capodopere ale artei postbizantine: „Maica Domnului cu Pruncul flancată de prooroci" și „Sfântul Nicolae cu scene din viață". Sunt cele mai vechi icoane datate din Transilvania, respectiv din 1539. Ocupă locul al doilea în topul celor mai vechi icoane din România și sunt singurele supraviețuitoare ale unui atelier al Curții Voievodale din Moldova. De altfel, icoana transilvăneană este ilustrată în Museikon în multiplele ei dimensiuni, cu rădăcini, ramificații, evoluție, semnificații, școli și curente.
Rarităţile bibliofile, precum singurele file existente pe teritoriul României din cea mai veche carte în limba română păstrată , „Evangheliarul“ tipărit la Sibiu. Colecția de carte adună 3600 de volume, dintre care două treimi sunt acoperite de cartea românească veche, adică tipărituri de până la 1830.
Spațiu al experiențelor
Este locul în care vechile texte liturgice pot fi descifrate cu ajutorul tehnologiei. Spre exemplu, rugăciunea Tatăl nostru scrisă în chirilică poate fi citită pe un ecran tactil cu uşurinţă după ce textul a fost scanat dintr-o veche Biblie;
Ateliere de scriere și pictură, în care tehnicile de lucru sunt asemănătoare celor din vechime;
Importanţa majoră a clădirii, atât pentru Alba Iulia, cât și pentru Transilvania Edificiul este unul medieval, ridicat pe structuri romane și care a suferit modificări majore în vremea habsburgilor. Pentru ca vizitatorii să înțeleagă importanța locului, elementele arhitecturale descoperite au fost puse în evidență. Într-una dintre încăperi, spre exemplu, își dau mâna toate cele trei epoci istorice amintite: blocurile de piatră romane sunt înglobate în zidul medieval, totul fiind acoperit de o boltă austriacă;
Povestea clădirii în care este amenajat Muzeul. Vă spunem doar că i-a găzduit pe arhitecții Cetăţii, iar după 1719 a devenit spital militar, primul din România;
Este un spaţiu în care credința și cunoașterea se întrepătrund. Spre exemplu, pe un ecran îţi apare imaginea unei icoane. Printr-o simplă atingere, poţi afla cine a pictat-o, la ce atelier, altfel spus să-i afli istoricul la faţa locului.
„Museikon Jazz Live"-programul muzical are loc în fiecare lună, în parteneriat cu Liceul de Arte din Alba Iulia;
Aşa cum icoanele sunt puncte de întâlnire, tot aşa şi Museikon-ul este un loc de întâlnire, un spaţiu recreativ, social şi educativ;
Patrimoniul de invidiat: peste 5.600 de comori, dintre care peste 2000 de icoane și peste 3000 de cărți.
Program de vizitare: marți-duminiă, în intervalul orar 9.00-17.00.
Intrarea: 10 lei, 5 lei pentru elevi şi studenţi.
Dacă tot ajungeţi în Alba Iulia, vă provocăm să vizitaţi şi Muzeul Naţional al Unirii, dar şi Muzeul roman Principia, ambele aflate în inima Cetăţii. Şi, evident, să descoperiţi la pas cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina. Este un spațiu care nu lasă indiferent turistul, român sau strain, ci îl transpune într-o poveste. Este locul în care vizitatorii pot trăi experiențe turistice și culturale de neuitat.
#AlbaIulia100
Articolul este prezentat în cadrul campaniei #AlbaIulia100, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro.
Este un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într-un mod interactiv. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.
Sinteză realizată de Nicu Neag
Sursa foto: Facebook/ Visual Artifacts