Ziarul Adevarul despre Cetatea Alba Iulia: "O nestemata care trebuie descoperita de fiecare roman"

Publicat în: 
4 ianuarie 2015

Adevarul prezinta Cetatea Alba Iulia drept un brand "foarte bine conturat" si scrie in detaliu cu cuvinte ce fac onoare orasului despre felul in care Cetatea se afla la 300 de ani de cand a fost construita.

Adevarul.ro despre restaurarea Cetatii

Articolul celor de la Adevarul pune accent pe lucrarile de restaurare si modul in care Cetatea a ajuns la imaginea din 2014, aceea de "nestemata ce trebuie descoperita de fiecare roman". Se vorbeste despre eforturile Primariei Alba care a fost onorata cu premiul organizatiei "Europa noastra" si despre demararea proiectului in anul 1998 cu Poarta III si ultima investitie masiva din 2013, in efortul de a readuce santul de vest al Cetatii la starea dinainte de 1921.

Rezultatul este o Cetate unica in Romania nu doar prin faptul ca este cea mai mare cetate de tip vauban din Europa de Est, ci si prin felul in care se prezinta, restaurata si la fel de impresionanta ca in ziua in care a fost asezata ultima piatra la zidurile sale, un loc despre care multi vizitatori declara ca nu credeau ca exista in Romania. Istoricul Gheorghe Anghel declara pentru Adevarul:

"Fortificatia bastionara de la Alba Iulia este, dupa 300 de ani, cea mai reprezentativa constructie militara in stil Vauban din sud-estul Europei. Ea ramane un mare monument de arhitectura militara, unica in Romania, cu un mare complex de sculptura baroca. Asemenea fortificatii in sistem Vauban puteau fi construite doar de state mari din Europa ca: Austria, Rusia si Prusia care dispuneau de posibilitati economice deosebite."

Desi Cetatea este restaurata la gloria din urma cu aproape 300 de ani si pare sa respire istorie, ramane puternic ancorata in prezent multumita miilor de vizitatori, turisti sau localnici ce ii trec portile.

Adevarul.ro: despre Cetatea Alba Carolina ca cel mai mare spatiu de recreere din Romania

In articolul celor de pe Adevarul se vorbeste despre Cetatea restaurata si intotdeauna animata de turisti, festivaluri si evenimente drept unul dintre cele mai mari spatii de recreere din Romania, in mod special in urma initiativei de infiintare a centrului de inchiriat biciclete chiar in interiorul Cetatii.

In Cetatea brand a orasului Alba Iulia s-au investit zeci de milioane de euro, dar rezultatul este pe masura - un numar tot mai mare de turisti. Desi multi dintre acestia vin in Alba Iulia doar cateva ore pentru a vizita Cetatea, din spusele hotelierilor se observa o crestere si in numarul de turisti care innopteaza in oras, iar oferta de cazare este una generoasa si pentru toate buzunarele, conform celor de la Adevarul.

300 de ani de Alba Carolina

In incheierea articolului de prezentare al Cetatii, Adevarul face o prezentare succinta a istoriei Cetatii vechi de 300 de ani si a modului in care aceasta a fost construita intre 1715 si 1738 de catre peste 20.000 de iobagi romani.

Istoricul Liviu Zgargiu pune cel mai bine in context momentul istoric si arhitectural pentru cei de la Adevarul:

"Fortificatia a fost construita din materialele confectionate in zona, iar munca bruta a fost executata de peste 20.000 de iobagi romani adusi din toata Transilvania, obligati sa presteze munca gratuita in serii de cate doua saptamani. Pentru lucrarile de zidarie si pietrarie, au fost folositi muncitori si mesteri italieni, iar lucrarile speciale de sculptura la portile Cetatii si bastioane au fost realizate de o echipa de la Viena, condusa de sculptorul Johann Konig. Zidurile au fost construite din piatra si caramida. Intr-o tehnica fara denivelari, usor oblice, pentru a provoca ricosarea ghiulelelor metalice. De asemenea, pentru a elibera terenul ce trebuia utilizat, respectiv o suprafata de 140 de hectare s-a hotarat daramarea vechiului oras ridicat pe ruinele anticului Apulum."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram