Despre Zlatna se știe, în general, că era capitala exploatării aurifere din Dacia. Că era Ampelum în vremea romanilor, centru organizatoric al Apusenilor în secolul XVII și că a devenit oraș în Evul Mediu; că aici a apărut prima mașină cu aburi; că aici a avut loc unul dintre cele mai dure scene din revoluția pașoptistă și că nu mai găsești pe toată Valea Ampoiului atâta istorie, cât există aici. Puțini, însă, știu că Zlatna e „Poarta de intrare în Țara de Piatră”. Adică poarta spre Apuseni. Spre peșteri, trasee și aventură montană. Bine ați venit în ținuturile Zlatnei!
Iată, mai jos, trei dintre cele mai semnificative rezervații care definesc zona Zlatnei, pe care le puteți explora doar dacă aveți pregătire montană și echipament adecvat.
Pentru acces, ghidaj și informații suplimentare, sunați la 0745 306 805.
Avenul Gemenele. Turiștii care ajung în zona auriferă a Zlatnei și care vor să vadă și altceva decât istorie, spiritualitate și cultură, au șansa să urce pe munte și să descopere un loc incredibil, perfect pentru iubitorii de efort și înfricoșător pentru cei slabi de inimă: Avenul Gemenele. Depășește orice imaginație prin interiorul său extrem concreționat – stalagmite, stalactite, coloane, curgeri parietale, clusterite, gururi (bazine cu apă cu pereți de calcar). Prezintă o lungime de 279 m, o denivelare de -38,2 m și e situată la cota 1.224. E botezată „Gemenele” datorită celor două căi verticale de acces ale sale, una de 17 m, alta de 20 m.
Peștera Dâmbău. Este, spun speologii, cea mai „sportivă” peșteră din această parte a Apusenilor. Deține o rețea labirintică de galerii, având un grad ridicat de concreționare, de unde și aspectul său luxuriant. Peștera s-a format în masivul Dâmbău, compus din calcare, numindu-se și Peștera din Hula Dâmbăului sau Peștera Mare de sub Corlată. Se află la altitudinea de 1.355 m, are o denivelare maximă de -78 m și o lungime de 1.200 m. A fost descoperită spre sfârșitul anilor '80.
Cheile Caprei. Sau ale Feneșului, numite astfel după râul care le străbate. Este un loc 100% reprezentativ pentru ceea ce înseamnă Apusenii: abrupturi amețitoare, văi adânci, plante rare și multă, multă stâncă. Dar, mai ales, este un loc în care alpiniștii și cățărătorii se simt ca-n rai, având în vedere posibilitățile de escaladă pe care le oferă stâncile rezervației (gradul și numele fiecărui traseu se află inscripționat la baza pereților). Cheile, desfășurate pe o lungime de 1.200 m, sunt impresionante atât ca peisaj, cât și ca structură, deținând, în masivele Dâmbău și Corabia, opt peșteri și avene. De asemenea, este o zonă încă virgină, încă neafectată de intervenția neglijentă a omului, dovadă că aici se află habitate întregi de urși, cerbi, vulpi, mistreţi, râşi și vipere.
Acces la Zlatna
Rută: Alba Iulia – Zlatna (DN 74)
Distanţă de la Alba Iulia la Zlatna: 35 km
Durată: aproximativ 40 minute, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă