100 de ani, în 100 km

Publicat în: 
25 noiembrie 2018

Două picioare, un piept sănătos și o inimă mare, care bate înăuntru. Iată soldatul român. Iată militarul care, în urmă cu 100 de ani, alerga pe front, alerga printre obuze, alerga prin tranșee, ca să existe Marea Unire. Dacă n-ar fi alergat, dacă nu s-ar fi ostenit, dacă n-ar fi jertfit totul, România nu ar fi fost. Nu am fi avut o țară și nu am fi fost cu toții, azi, aici. Datorită lor, suntem ceea ce suntem. Datorită lor, țara este.

 

La 100 de ani de la marea alergarea de pe front, soldații români au alergat din nou. S-au strâns din toate colțurile țării, au venit la Cluj-Napoca și au pornit în maraton, înspre Alba Iulia. Au alergat 100 de km, pentru cei 100 de ani ai României. Un act simbolic, demn de cinste, al Armatei Române.

 

Ziua marii alergări a fost sâmbătă, 24 noiembrie 2018. Mai precis, peste 100 de soldați ai Armatei Române, alături de jandarmi, polițiști și simpli cetățeni au luat parte la ceea ce s-a numit „Maraton 100 de ani – 100 km” (eveniment dedicat Centenarului Unirii). Acesta a pornit de la Cluj-Napoca și s-a încheiat la Alba Iulia, fiind desfășurat pe patru sectoare, însumând la un loc 100 km, astfel:

- sector 1 (albastru): Cluj-Napoca – Tureni, 25 km, semimaraton

- sector 2 (galben): Tureni – Stejeriș, 25 km, semimaraton

- sector 3 (roșu): Stejeriș – Aiud, 25 km, semimaraton

- sector 4 (tricolor): Aiud – Alba Iulia, 25 km, semimaraton

Cele 9 regiuni ale României, recreate într-un puzzle simbolic / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Maratonul a devenit, așadar, un mod simbolic de a purta drapelul înspre Alba Iulia. Ce poate fi mai onorant, pentru un militar, decât a purta drapelul propriei țări? Cale de 100 de km, drapelul a fost purtat pe mâini, de la Cluj la Alba. Întocmai ca pe front, drapelul care confimă victoria a ajuns acolo unde era menit să ajungă: la Alba Iulia.

Ca simpli cetățeni ai României, noi, cei din redacția acestui blog, vă mulțumim pentru efortul vostru. Cinstea vă aparține.

 

Mândrie și cinste, la Alba Iulia / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Organizatorii evenimentului:

- Batalionul 136 Geniu „Apulum”

- Divizia 4 Infanterie „Gemina”

- Clubul Sportiv Atletic Cluj

- SC INTERCARS ROMÂNIA

- Asociația „Eftimie Croitoru”

- cu sprijinul Consiliului Județean Alba, Instituției Prefectului Județului Alba, Primăriei Municipiului Alba Iulia, Consiliului Județean Cluj, Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram