100 de povești din vremurile trecute și pe-trecute în Alba Iulia

Publicat în: 
15 mai 2018

Albumul „Alba Iulia - Memoria Urbis“ reunește 100 de povești scrise pe înțelesul tuturor despre construirea în timp a orașului Apulum-Bălgrad, Gyulafehervar/Weisburg, - Carlsburg - Alba Iulia, texte însoțite de 550 de imagini. Carte va fi lansată în cadrul Târgului „Alba Transilvana“.

 Evenimentul de la lansare a albumului are loc joi, 17  mai 2018, în cadrul Târgului de carte  „Alba Transilvana“, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, de la ora 11.30. Cartea va fi prezentată de Ilie Rad și Laura Stanciu, iar moderator va fi Felicia Colda.

 Dorința noastră, a autorilor, este ca cel care se va bucura de imaginile și textele oferite de noi să rămână convins că acestea reflectă spiritul locului și al oamenilor din vremurile trecute și vremile pe-trecute în Alba Iulia, ca să parafrazez un text superb scris de conjudețeanul nostru, preotul unit Ion Agârbicianu (Vremuri și oameni, București, Lumea nouă, 1943). Cu asta nu vreau să spun nicidecum că acest album a fost un capriciu. S-a dovedit repetat că poveștile (legendele) stau la baza construirii identității. Atunci de ce nu, la limită, albumul cu fotografii și povești pe care vi-l oferim poate dovedi, vorba lui Andrei Pleșu, „fără abilităţi de paradă, că există (și) la Alba Iulia şi o istorie a bunei convieţuiri între «majoritari» şi «minoritari», care să pledeze pentru o simultană recuperare a potenţialului de căldură şi speranţă, de care avem atâta nevoie azi ...”, argumentează Laura Stanciu, conferențiar la Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, coordonatorul proiectului.

 Laura Stanciu spune că cititorul care va parcurge cele 415 pagini ale albumului va avea parte de o narațiune vie despre clădiri, străzi, monumente, locuitori, vizitatori și istoria trăită de oameni în Alba Iulia.

Schimb de gardă în Cetate, secolul XIX/Sursa Proiectul  „Memoria Urbis“

 „O asamblare a unor memorii, dacă vreți, prin care ne dorim să ne apropie mai mult unii de ceilalți … Altfel spus, este o invitatie la exercitiul de civism, asa cum il inteleg eu, acela de a învăța ÎMPREUNĂ cum să ne îmbunătățim lumea“, subliniază Laura Stanciu.

Textele și ilustrațiile din album reproduc în mare parte cele conținute pe sit-ul http://memoriaurbis.apulum.ro/ro, găzduit de pagina oficială a Primăriei Municipiului Alba Iulia, www.apulum.ro.

Sala Unirii,vedere dinspre vest, aproximativ 1900/Sursa Proiectul  „Memoria Urbis“

Tot prin proiect au fost organizate până acum trei expoziții temporare.

Despre proiect

Alba Iulia zilelor noastre are în spate o istorie de două milenii. Locul conservă valori care-i reflectă identitatea de centru urban cu o istorie milenară, marcată de toleranţa reciprocă a comunităţilor etnice şi de interculturalism. Recuperarea unor piese de patrimoniu mobil, creșterea vizibilității patromoniului istoric al orașului, dar și înțelegerea lui de către un public mai larg a fost posibilă prin proiectul „Memoria Urbis“, finanțat de Primăria Municipiului Alba Iulia.

Strada Unirii, 1900/Sursa Proiectul  „Memoria Urbis“

Responsabili de restaurarea plăcilor fotografice, de digitalizarea imaginilor vechi și de scrierea „poveștilor“ au fost specialiști de la Universitatea „1 Decembrie 1918“ -Departamentul de Istorie Arheologie și Muzeologie-și de la Muzeul Național al Unirii.

Foto deschidere articol: Piața Huniade, numită după 1918 Mihai Viteazul/Sursa Proiectul  „Memoria Urbis“

One comment on “100 de povești din vremurile trecute și pe-trecute în Alba Iulia”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram