100% rural: casa lui Iancu

Publicat în: 
13 aprilie 2017

Casa de lemn, cu bătătură largă, cu acoperiș țuguiat și cu târnaț îngust, cu munți stâncoși în spate, pe care o veți întâlni între satele Vidra și Avram Iancu, e casa în care a locuit Avram Iancu. Legendarul Iancu. Și este, totodată, casa pe care o veți putea vizita, în orice zi, în drumul vostru prin Apuseni. Din Alba Iulia, nu veți face decât 102 km, adică maxim două ore de mers cu mașina.

 

Casa a fost clădită la finele secolului al XVIII-lea, după standardele rurale de construcție, fiind tipică satelor răsfirate ale Apusenilor, denumite și „crânguri”. Este, probabil, tot ceea ce vă închipuiți că înseamnă o locuință moțească, atât ca exterior, cât mai ales ca interior, ambele tencuite cu pământ galben, amestecat cu paie de grâu și zugrăvite cu spoială de var.

 

Exteriorul se remarcă prin acoperișul foarte înalt, din șindrilă, construit în patru ape, prin ferestre înguste, duble, prin târnaț îngust și elemente de lemn care asigură construcția. Interiorul, pe de altă parte, scoate la iveală tipul tradițional de casă, „cu cămară”, adică o mică odaie de locuit și o cămară, cu ușile de acces dintr-un târnaț amplasat pe colț. Ulterior, prin apariția unei pivnițe la temelie, cămara a devenit cameră de locuit.

 

Din păcate, interiorul a trebuit să fie refăcut în totalitate, întrucât nici măcar una dintre piesele originale, din casa lui Iancu, nu s-a mai putut păstra. Toate au fost înlocuite cu altele similare ca vechime și stil. Astfel, veți găsi, în odaia mică (fosta cămară) două lavițe, un colțar, un pat, un scaun, un leagăn, o camniță, o masă, cuiere, un strujac (saltea din paie sau hoaspe de cucuruz), o pernă, un ștergar, un cearșaf, câncee, furculițe, linguri, farfurii și alte obiecte casnice. În odaia mare veți întâlni trei lavițe, un colțar, un podișor, un pat, o masă, un leagăn de împletituri, o camniță cu frigare, o ladă, un cuier, mai multe ștergare, o culme, un strujac, un țol, cinci căpătâie, o gluguță, două icoane, o cruce, câncee, o ploscă, farfurii, linguri, furculiță și un ținător de brici.

 

Veți mai găsi, în casă, urme de viaţă pe care avocatul şi revoluţionarul Iancu le-a lăsat cu prisosinţă: fotografii şi documente de familie la obiectele personale ale lui Avram Iancu, adică tunul, fluierul, săbiile, armele, drapelele. În aceeaşi colecţie de istorie se păstrează şi alte lucruri ale celui care a fost conducătorul Revoluţiei din Transilvania, precum certificatele sale şcolare, protocolul crăiesc în care se afla el înregistrat, apoi documentele referitoare la pregătirea şi desfăşurarea Revoluţiei de la 1848-1849, dar şi testamentul său. Şi asta nu e tot. Expoziţia continuă în anexele casei memoriale, construite în aceeaşi curte în anul 1924, cu sprijinul „Astrei”. Încăperile acestor anexe, care până în 1972 (centenarul morţii lui Avram Iancu) erau folosite ca săli de clasă pentru copiii din Ineşti, au devenit la rândul lor spaţii de expoziţie, de data asta etnografică, cuprinzând porturi moţeşti, vase specifice zonei, unelte cu care se confecţionau ciub,ere, tulnice, căruţe.

 

Acces la casa memorială

 

Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Incești (DJ 762)

Distanţă de la Alba Iulia la casa memorială: 102 km

Durată: aproximativ 2 ore, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram