Curiozităţi

Acasă / 600 de biblii la Batthyaneum

600 de biblii la Batthyaneum

Publicat în: 1 iul.. 2015
Autor: Municipiul Alba Iulia

Desi este cunoscuta in primul rand pentru faptul ca aici este pastrata Codex Aureus, una dintre cele mai importante carti din Romania si Europa de sud-est, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia adaposteste numeroase alte comori mult mai putin cunoscute. Printre acestea se regaseste o colectie impresionanta de biblii in diverse limbi si din diverse perioade istorice, unele extrem de rare.

Cele 600 de biblii din colectia bibliotecii sunt scrise in peste 30 de limbi si dialecte, fiind datate intre secolele IX-XVIII. Printre acestea se afla si o prima traducere a Vechiului Testament in limba romana, traducere care nu a fost finalizata si care este datata din secolul XVI.

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia are o valoare culturala si istorica greu de estimat. Aceasta colectie de manuscrise si opere literare reprezinta o valoare a orasului Alba Iulia si, implicit, a Transilvaniei. Infiintata la 31 iulie 1798, biblioteca a aparut ca o initiativa a episcopului romano-catolic al Transilvaniei, Ignatiu Batthyany, avand la baza colectia privata a acestuia, formata din peste 18.000 de volume.

In prezent, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia adaposteste 50.000 de carti, 19.000 de documente, 1.230 de manuscrise si un numar de aproximativ 600 de incunabule.

Foto: Aula Magna a Bibliotecii într-o imagine de epocă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia