Adevarul.ro: VIDEO Centenarul Unirii la #AlbaIulia

Publicat în: 
4 decembrie 2018

Mii de români din ţară şi diaspora s-au adunat la Alba Iulia pentru a celebra 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România. Reporterii ziarului Adevărul i-au provocat să ne răspundă cum era România în trecut, cum o văd acum şi ce îşi doresc pentru viitorul ei.

Cei mai în vârstă şi-au adus aminte de celebrările naţionale din tinereţea lor, mărturisind că s-a pierdut ceva. Tinerii nu mai au aceleaşi valori pe care le au ei şi se îndepărtează din ce în ce mai mult de tradiţiile strămoşeşti. Îşi doresc revenirea copiilor plecaţi în străinăte, să îi vadă aşezaţi la casele lor, în ţara lor natală.

Noi vrem să păstrăm în continuare tradiţiile şi portul şi ceea ce am învăţat noi de la moşii şi strămoşii noştri. România este frumoasă, e bogată, oamenii trebuie să fie înţelegători, să meargă şi la bine şi la rău tot împreună. Să sărbătorim unirea, să ne înţelegem între noi indiferent de naţionalitate, indiferent de starea socială, ar trebui să fim toţi uniţi.”

În schimb, cei mai tineri dintre oamenii adunaţi la Alba Iulia cred că ţara noastră are nevoie de o schimbare, una care nu mai poate fi aşteptată de la cei care ne conduc astăzi. Schimbarea trebuie să vină de la fiecare în parte- pare să fie concluzia noii generaţii.

„Sper că noi tinerii şi cei care vin după noi vor avea o contribuţie bună şi vor reuşi să remarce România printre celelalte popoare aşa cum au făcut-o alţii, acum 100 de ani.”

Prăpastia dintre generaţii pare să se adâncească cu fiecare nou răspuns dat de oamenii care au venit la Alba Iulia pe 1 Decembrie.

Opininiile românilor intervievaţi de reporterii ziarului Adevărul, le aflaţi din filmul de mai jos:

Sursa informaţiilor şi a imaginilor: www.adevarul.ro

 

 #AlbaIulia100

Articolul este prezentat în cadrul campaniei #AlbaIulia100, derulată de  blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro. Este  un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Pe parcursul anului 2018, vom prezenta articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care au loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într-un mod interactiv. Proiectul are și o importantă componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram