Alba Iulia de altădată

Publicat în: 
23 iunie 2015

Imaginile infatiseaza primele excavari arheologice din oras, dar si o serie de cladiri simbol din oras, asa cum aratau in urma cu peste un secol.

Imagini pierdute si redescoperite ce infatiseaza un proiect de sapaturi arheologice demarate la Alba Iulia in urma cu peste 100 de ani au fost lansate in mediul virtual de catre Muzeul National al Unirii si Universitatea 1 Decembrie 1918 in colaborare cu Primaria Alba Iulia.

Colaborarea dintre Muzeul National al Unirii, Universitatea 1 Decembrie 1918 si Primaria Alba Iulia este un proiect de lunga durata ce se va desfasura pe o perioada de 5 ani si a fost demarat cu expozitia de la inceputul lunii iunie, "Alba Iulia - o istorie in imagini a orasului prin strazile si monumentele sale". Proiectul are ca scop promovarea patrimoniul istoric al orasului cu ajutorul imaginilor unice din arhiva acestor institutii.

Printre aceste imagini se numara si o serie de poze care infatiseaza un moment de maxima importanta academica pentru oras, acela al primelor cercetari arheologice realizate in Alba Iulia. Sapaturile de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX au fost realizate de Adalbert Cserni, intemeietorul muzeului din Alba Iulia si unii dintre cei mai cunoscuti oameni de stiinta din istoria orasului, cu numeroase preocupari inclusiv istoria, arheologia, numismatica, geologia sau stiintele naturale.

Adalbert Cserni, o figura importanta in istoria orasului Alba Iulia

Prin activitatea sa stiintifica si didactica, Adalbert Cserni si-a lasat puternic amprenta asupra istoriei relativ recente a orasului Alba Iulia. Nascut in 1842, acesta si-a petrecut o mare parte din activitatea didactica predand la Liceul Catolic din Alba Iulia. In acelasi timp cu cariera de profesor, acesta isi dezvolta si cariera de om de stiinta cu pasiuni pentru numeroase subiecte inclusiv astronomie, geologie, literatura sau fotografie. Fiind primul custode si apoi director al Muzeului din Alba Iulia, a condus si primele cercetari arheologice din oras, descoperind sediul guvernatorului celor trei Dacii.

Sapaturile arheologice conduse de Adalbert Cserni au dezvaluit un sit arheologic complet in care era cuprins sediul guvernatorului consular al celor trei Dacii. Lucrarile au fost finantate de Societatea de Istorie, Arheologie si Stiinte Naturale a Comitatului Alba Inferioara si au avut loc pe o perioada de 20 de ani, intre 1888 si 1908, perioada in care s–au realizat peste 17 operatiuni de sapaturi pe o suprafata de 13.000 mp.

Rezultatele acestor sapaturi au fost publicate in Anuarul Muzeului Societatii de Istorie, Arheologie si Stiinte Naturale. Acesta scria:

"Este a treia iarna de cand ma ocup aproape zilnic cu sapaturile; imi petrec mult timp acolo printre martorii muti care au ramas din viata romana linistita de mult de tot, printre urmele zidurilor baii romane, pe pardoselile de mozaic. Cunosc deja si imi este draga aici fiecare palma de pamant...Visez si ma gandesc la un trecut mai frumos si in inchipuirea mea vad fata serioasa, vesela a romanilor, adancit in gandurile mele, vad trecutul imbinandu-se cu prezentul."

Descoperiri pierdute, in urma au ramas doar imaginile vechi de peste un secol

Din excavarile lui Adalbert Cserni nu mai exista aproape nimic in prezent pentru ca timpul si lipsa de interes in ceea ce priveste conservarea acestora a dus la o degradare rapida, astazi mai ramanand doar un mic sector aflat in prezent in cercetare arheologica.

Palatul Guvernatorului de la Apulum, vechi de peste 100 de ani, se numara printre putinele cladiri de acest gen excavate pe intregul teritoriu al vechiului Imperiu Roman. Din fotografii si din scrierile pasionatului arheolog se formeaza imaginea unei descoperiri cu adevarat monumentale. Palatul Guvernatorului celor trei Dacii era sediul oficial de administratie in provinciile romane si locul de resedinta al guvernatorului fiecarei provincii cu cancelaria acestuia, peste 200 - 300 de functionari si in jur de 500 de soldati. Intr-un sector al Palatului exista si o resedinta privata pentru guvernator si familia sa.
Imagine: săpăturile de la Palatul Guvernatorului de la Apulum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram